u Osijeku

Počinje u ponedjeljak: 11. Lutkokaz donosi hitove i klasike online

20.03.2021 u 12:20

Bionic
Reading

Međunarodna revija lutkarstva 11. Lutkokaz Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku ove će se godine održati u tri dijela i u virtualnom okruženju, a donosi program hitova i klasika koji počinje 22. ožujka na platformi projekta Kritička platforma suvremenog lutkarstva

Iako se kazalište u Hrvatskoj pokazalo kao jedna od najvećih žrtava covid situacije, Lutkokaz je odlučio izvući maksimum iz minimuma te omogućiti novim generacijama gledatelja da vide neke od najvažnijih predstava osječke akademije koje predstavljaju i vrhunce suvremenog hrvatskog lutkarstva, stoji u najavi.

Osim pregleda ponajboljih predstava Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, 11. Lutkokaz gledateljima će ponuditi i jako zadarsko i ljubljansko gostovanje te jednu pravu ekskluzivu izvučenu iz arhiva. Kako se ističe u najavi, riječ je uglavnom o filmskim adaptacijama; neke od predstava na popisu su zaista vrijedne i važne a više ih nemamo priliku vidjeti uživo, te je ovo jedinstvena prilika za to.

Ovogodišnji Lutkokaz u mnogočemu se razlikuje od dosadašnjih, posebice u duljini trajanja te virtualnom okruženju u kojemu se održava. Program je podijeljen na tri bloka, od 22. do 26. ožujka, od 26. do 30. travnja, te od 24. do 28. svibnja, i dio je projekta Kreativne Europe pod nazivom Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU.

Riječ je o drugom projektu Kreativne Europe koji u Osijek i Hrvatsku dovodi Akademija za umjetnost i kulturu na krilima lutkarstva. Partneri na projektu su osječka akademija, Lutkovno gledališče Ljubljana (voditelj), litvanski Teatar Lele iz Vilniusa i Puppet Animation Scotland iz Edinburgha, a u njegovu je fokusu ukazivanje na važnost i potencijale suvremenog lutkarstva te razvoj lutkarske kritike kroz obrazovanje budućih kritičara i otvaranje medijskog prostora kritici. Kao sastavni dio projekta, Lutkokaz je ove godine usmjeren prema suvremenom lutkarskom izrazu čija je žarišna točka u Hrvatskoj upravo Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Samim time, umjetnički voditelj ovogodišnje revije Igor Tretinjak najavljuje program koji je 'savršen spoj potvrđenih evergrina i možda nekih budućih klasika', oblikovan s naglaskom na filmskim adaptacijama najboljih predstava osječkih studenata, obogaćenih s nekoliko izuzetno zanimljivih gostujućih predstava – od klasika suvremenog lutkarstva 'Djevin skok ili proljeće u slijepoj ulici' do premijere nove predstave Kazališta lutaka Ljubljana, 'Pješčanik'.

Kako se ovogodišnja revija održava u dvije dimenzije, program će obogatiti filmski radovi osječkih studenata. Od vizualnih dijelova revije, izdvajaju se i dvije vrlo zanimljive izložbe osječkih studenata - 'Gle, lutka!' i 'Lice iza lutke'. Drugi dio projekta – kazališnu kritiku, Lutkokaz će popratiti većim brojem predavanja, radionica i razgovora. U prvom bloku predavanje će održati autorica 'Djevinog skoka' Kruna Tarle, u drugom će slovenski lutkar Zoran Petrovič održati predavanje i radionicu o kazalištu s novim medijima i u njima, dok će u trećem bloku kazališna kritičarka Anđela Vidović održati radionicu kritike u današnjim prilikama.

Sve predstave i filmovi na 11. Lutkokazu su besplatni te će biti dostupni gledateljima na linku https://www.contemppuppetry.eu/hr/ sedam dana od premijere.