7. MEĐUNARODNA REVIJA LUTKARSTVA

Hit predstava 'Patka, Smrt i tulipan' na Lutkokazu

12.11.2016 u 13:01

Bionic
Reading

Sedma međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz održat će se od 16. do 19. studenog i 30. studenog u Osijeku uz veliki europski projekt, nikad jači međunarodni program i hit predstavu 'Patka, Smrt i tulipan', istaknuto je na press konferenciji

U petak 11. studenog u Umjetničkoj akademiji u Osijeku održana je press konferencija uoči 7. međunarodne revije lutkarstva - Lutkokaz. Na presici su sudjelovali dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, Antonija Matić i umjetnički voditelj Lutkokaza, Igor Tretinjak.

'Na ovogodišnjem Lutkokazu naglasak smo stavili na njegovoj međunarodnoj dimenziji. Uz nezaobilazan dio - studentske produkcije i gostovanja domaćih kazališta te radionice renomiranih međunarodnih lutkarskih stručnjaka - festival će, zahvaljujući projektu Kreativne Europe, 'All Strings Attached', ugostiti lutkarske predstave iz Italije, Španjolske i Slovenije te veliku međunarodnu izložbu 'Pioniri europskog lutkarstva'', rekao je Tretinjak, istaknuvši ovogodišnje favorite.


Na press konferencija uoči 7. međunarodne revije lutkarstva - Lutkokaz najavljen je raspored predstava

'Najveći hit ovogodišnjeg Lutkokaza je predstava 'Patka, Smrt i tulipan', Lutkarskog kazališta Ljubljana, koja u Osijek stiže prvi put i to nakon što je osvojila srca i brojne nagrade diljem Europe. Riječ je o izuzetno poetičnoj predstavi koja na dječje fin i zaigran način priča priču o toplom prijateljstvu naslovne Patke i Smrti. Gosti iz Ljubljane imaju čast i zatvoriti izložbu 30. studenog, kad će odigrati još dvije predstave - legendarnog 'Doktora Fausta' Milana Klemenčiča i predstavu 'Ti loviš' majstorskih znalaca - redatelja Silvana Omerzua te animatora Martine Maurič Lazar i Braneta Vižintina.'

Cassiopea Teatar iz Italije otvorit će Lutkokaz predstavom 'Od 3 do 93. Veličanstveno djelo' koja na scenu donosi marionete i duh slavnog kazališta I Piccoli, još slavnijeg Vittorija Podrecce, najvažnijeg producenta u povijesti lutkarstva. Njoj se pridružuje vrlo zanimljiv hibrid između predstave i predavanja, 'Duh lutkarske prošlosti' kazališta Títeres Etcétera iz Španjolske.

Od domaćih gostovanja stiže nam predstava za najmanje 'Uspavanka za Uspavanka' Teatra to Go te studentske ispitne produkcije 'Putovanje u središte sebe', 'Kuma Smrt', '±∞1/8' i 'Faust', koje su svoju kvalitetu potvrdile gostujući na festivalima poput PIF-a.

'Umjetnička akademija u Osijeku jedina je umjetničko-nastavna sastavnica pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, ali i u nacionalnom prostoru umjetničkih akademija koja obrazuje profesionalne glumce lutkare. Isto tako, Lutkokaz je jedina međunarodna revija lutkarstva koja na jednom mjestu okuplja projekte studenata i profesionalaca, organizirajući različite radionice, izložbe i profesionalne predstave. Zbog toga mislimo da je ovaj 7. Lutkokaz, označen dobrim europskim projektom, značajan za naše studente i za našu instituciju primarno zbog toga što će nas u perspektivi sigurno pozicionirati među institucije u širem regionalnom prostoru koje su relevantne za promišljanje suvremenih iskoraka u prostoru lutkarstva', istaknula je dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dodavši:

'Programi na ovogodišnjem Lutkokazu otvoreni su za sve građane od tri do 93 godine, kako kaže i naslov predstave koja će otvoriti ovogodišnji festival. Apeliramo na vrtiće i osnovne i srednje škole, ali i na studente i odrasle ljude da dođu na naše programe u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i galeriji Waldinger kako bi vidjeli što u ovom trenutku nudi studentsko i europsko lutkarstvo. Često se ne zna za koga je lutkarstvo. Ovogodišnji program potvrđuje da je za - sve.'

Dodajmo kako su svi programi na Lutkokazu besplatni.

U nastavku pogledajte raspored predstava:

SRIJEDA 16. studenog
18 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Baletna dvorana
UAOS, Putovanje u središte sebe
19 sati - Svečano otvorenje - Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Cassiopea Teatro, Italija: Od 3 do 93. Veličanstveno djelo
ČETVRTAK 17. studenog
19 sati, Svečano otvorenje izložbe - Galerija Waldinger
Pioniri europskog lutkarstva
19.30 sati, Galerija Waldinger
UAOS: Kuma smrt
PETAK 18. studenog
10 sati, Galerija Waldinger
Teatar to Go: Uspavanka za Uspavanka + vođenje kroz izložbu
16 sati, Galerija Waldinger
UAOS: "±∞1/8" + vođenje kroz izložbu
18 i 20 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Lutkovno gledališče Ljubljana: Patka, Smrt i tulipan
SUBOTA 19. studenog
11 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Títeres Etcétera, Španjolska: Duh lutkarske prošlosti
15 sati - Svečano zatvaranje Lutkokaza, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
UAOS: Faust
18 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Europska noć kazališta u Dječjem kazalištu
20 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Zeko, Zriko i Janje
SRIJEDA 30. studenog
17 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Lutkovno gledališče Ljubljana: Ti loviš
18 i 20 sati - Zatvaranje izložbe, Galerija Waldinger
Lutkovno gledališče Ljubljana: Doktor Faust