DANI PERFORMANSA

Počinje Dopust u Splitu

13.05.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Četvrto izdanje Festivala DOPUST – Dani otvorenog performansa u Splitu otvara se 13. svibnja u 20.30 sati ispred Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih

Otvaranje festivala u 20.30 sati ispred MKC Split obilježit će akcija umjetnika Marka Markovića, u suradnji s radnicima splitskog Uzora i Dalmacijavina, koji se sustavno bore za svoja radnička prava.

Multimedijalna umjetnica s trenutnom adresom u Milanu Jelena Vasiljev uz interakciju sudionika izvest će performans 'Ja', gdje će s publikom, bez pokreta, izgovarati/vikati/šaptati u mikrofon riječ – JA, što će rezultirati sveopćim nadvikivanjem, kao posljedica logike same ljudske prirode.

Učenici Srednje škole likovnih umjetnosti iz Splita 'Vis-a-vis' izvest će performans 'Crveni kvadrat'. Želimo hodati po životnoj putanji upotrebljavajući sistem kao sredstvo, i baš kao u svakom science fiction filmu i ovdje u uskom kvadratu naše egzistencije sredstvo se okreće protiv nas i postaje naš najveći neprijatelj.

Na prvoj večeri festivala sudjeluje i građanska udruga Inicijativa za Marjan, nakon čega će uslijediti DJ Session: Nikola Radman (gitara) & Gildo Bavčević (DJ).

U subotu, 14. svibnja, od 10 do 17 sati, splitska udruga Kvart i zagrebačka udruga mladih muzeologa Kontraakcija izvest će arheološko –heritološku akciju Trestenik Kvart – primjenom arheoloških metoda istražit će kulturno-društvenu svakodnevicu urbanizirane sredine u gradu Splitu.

U 12 sati Zoran Pevelić u suradnji s Rinom Efendićem započinje akciju plakatiranja gradova 'Slobodna umjetnost'. Akcija će se izvoditi u svim gradovima u kojima se ove godine održava festival, a započinje u Splitu, zatim se nastavlja u Dubrovniku, Rijeci i završetak akcije bit će u Zagrebu.

Ispred Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih u 20 sati slovenski umjetnik Željko Opačak izvesti će performans 'Mt 13:14', preuzimajući temu iz Novog zavjeta, točnije iz Evanđelja po Mateju, koje se dotiče kraljevstva nebeskog.

U 21 sat udruga za promicanje eksperimentalne umjetnosti 'DaDaanti' izvest će tri performansa za redom u seriji nazvanoj 'deCentralizacija: početak, bolest, smrt'.

U 22 sata u Multimedijalnom kulturnom centru Alemka Đivoje izvest će performas 'Dalmacijaland' gdje će marketinškim rječnikom prikazati djelatnost i strukturu fiktivne tvrtke Dalmacijaland, s posebnim naglaskom na dobrobiti kupca.U 22.30 umjetnik Vice Tomasović nastavlja s performansom pod nazivom 'Diktat' u kojem će uprizoriti scenu političkog govora izmišljenog diktatora unutar izmišljene totalitarne svjetske države u začetku.

U 24 sata u Domu omladine humanitarni koncert za radnice Uzora održat će sastav Ilija i Zrno žita te grupa The New Gondoliers, kojima će se pridružiti i gosti iznenađenja.

Sve izvedbe moguće je pratiti putem live streama.

Dopust se nakon 16. svibnja seli u Dubrovnik.

Četvrto izdanje festivala Dopust je projekt koji problematizira pojam centralizacije u okviru socijalnih formi i kulturno-umjetničkog nasljeđa. Proizašao je iz potrebe za razvojem i širenjem pojedinih inicijativa i umjetničkih udruga unutar tog sustava.