sarajevo film festival

Počasno srce Sarajeva Wimu Wendersu

08.03.2021 u 14:47

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem, 27. izdanju, koje će se održati od 13. do 20. kolovoza, Sarajevo Film Festival odat će počast redatelju Wimu Wendersu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Svjetski proslavljenom njemačkom redatelju bit će uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva, dok će se u sklopu programa “Posvećeno” prikazati retrospektiva njegovih odabranih filmova.

"Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od središnjih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u području vizualnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije“, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Sa sarajevskog festivala najavljuju da će Wenders održati Masterclass, a organizirat će se i posebna projekcija novorestaurirane verzije njegovog filma "Hotel od milijun dolara", koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Wenders je prvi put posjetio Sarajevo Film Festival prije deset godina, kada je predstavio svoje 3D filmsko ostvarenje "Pina", dugometražni dokumentarni hommage legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940-2009), nominiran za Oskara.

Iste godine održao je predavanja sudionicima programa Talents Sarajevo, edukativnog programa koji Sarajevo Film Festival organizira u suradnji sa Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

Međunarodno priznanje Wenders je stekao sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao jedan od pionira novog njemačkog filma i smatra se jednim od najvažnijih autora u povijesti kinematografije.

Na sceni se afirmirao filmom "Prijatelj iz Amerike" (1977) i od tada kontinuirano radi u Europi i SAD-u kao i Latinskoj Americi, Aziji i Australiji.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na festivalima širom svijeta, između ostalih, Zlatne palme i nagrade Britanske akademije filmskih umjetnosti za "Paris, Texas" (1984), nagrade za najboljeg redatelja u Cannesu za "Nebo nad Berlinom" (1987), Zlatnog lava u Veneciji za "Stanje stvari" (1982) i Srebrnog medvjeda za "Hotel od milijun dolara" (2000) na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Dokumentarci "Buena Vista Social Club" (1999), "Pina" (2011) i "Sol zemlje" (2014) nominirali su ga i za Oskara.

Njegov rad scenarista, redatelja, producenta, fotografa i autora obuhvaća mnoštvo inovativnih dokumentarnih filmova, međunarodnih izložbi fotografija i brojne monografije, filmske knjige i prozne tekstove.

Prošle godine njegova je najnovija 3D instalacija “Dvije ili tri stvari koje znam o Edwardu Hopperu” premijerno je bila prikazana u okviru Edward Hopper izložbe u Fondaciji Beyeler.

Wenders je 2012. sa suprugom Donatom osnovao Fondaciju Wim Wenders u Düsseldorfu, koja objedinjuje njegovo kinematografsko, fotografsko, umjetničko djelo, napravivši ga trajno dostupnim široj javnosti kroz digitalnu restauraciju i konzervaciju. Fondacija paralelno podupire mlade talente.

Počasno Srce Sarajeva dosad su dobili, među ostalima, Mads Mikkelsen, Tim Roth, Isabelle Huppert, Alejandro González Iñárritu, Paweł Pawlikowski, Nuri Bilge Ceylan, Oliver Stone, John Cleese, Stephen Frears, Robert De Niro, Benicio Del Toro, Angelina Jolie, Steve Buscemi, Mike Leigh.