OPEN AIR

Pobjednici 60. Berlinalea u programu SFF-a

16.06.2010 u 15:51

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u programu Open Air bit će prikazani filmovi 'Med' Semiha Kaplanoglua, dobitnika Zlatnog medvjeda i 'Ako mi se zviždi, zviždat ću' Florina Serbana, dobitnika Srebrenog medvjeda ovogodišnjeg Berlinalea

Uvrštavanje upravo ova dva filma u ovogodišnji program Open Air, za Sarajevo Film Festival ima poseban značaj zbog činjenice da su svoj put ka uspjehu oba ostvarenja započela upravo na koprodukcijskom marketu SFF-a CineLinku.

Film 'Med' bio je uvršten u selekciju CineLink 2008, a ovom višestruko nagrađivanom turskom redatelju jednoglasnom odlukom žirija 60. Berlinalea dodijeljen je Zlatni medvjed te nagrada Nezavisnog ekumenskog žirija.

Nakon 'Mlijeka' i 'Jajeta', koje je publika SFF-a imala je priliku pogledati, 'Med' je posljednji dio Kaplanogluove filmske trilogije. Film je jednostavan, autentičan pristup ljudskoj duši. Priču o dječaku koji odlazi u šumu pronaći svojeg nestalog oca publici Open Aira predstavit će redatelj Kaplanoglu i glavna glumica Tulin Ozen.

'Ako mi se zviždi, zviždat ću'

Projekt 'Ako mi se zviždi, zviždat ću', kako je sam redatelj Florin Serban naglasio, upravo zahvaljujući radionicama CineLinka skrenuo je pažnju na sebe. Godine 2009. na službenoj ceremoniji dodjele nagrada 15. Sarajevo Film Festivala filmu je dodijeljena CineLink Work in Progress nagrada u postprodukcijskim uslugama u vrijednosti od 80.000 EUR, berlinske kompanije Post Republic. Riječ je o debitantskom ostvarenju mladog rumunjskog redatelja koje je na festivalu u Berlinu okrunjeno nagradama Srebreni medvjed i Alfred Bauer koja se dodjeljuje inovativnom filmu.

Kompleksnu zatvorsku dramu o Silviju, mladom delinkventu koji u očajnom pokušaju da zadrži svoju obitelj na okupu otima socijalnu radnicu i drži školu pod opsadom, sarajevskoj publici na Open Airu predstavit će redatelj Florin Serban te glumci Ada Condeescu i George Pistereanu

Trijumf projekata CineLinka na 60. Berlinaleu još je jedna potvrda kvaliteta regionalnog filma i uspješnosti projekta CineLink koji prepoznaje takve projekte još u njihovom začeću.

'Med'