'GLA SANJE'

Plesni projekt hrvatske umjetnice Nikoline Komljenović gostuje u Berlinu

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 13.03.2019 12:14
  • Objavljeno 13.03.2019 u 09:01
'Gla sanje'

'Gla sanje'

Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Izvedbeni, plesni projekt 'Gla sanje' (Objekt u subjekt prelazi) umjetničkog kolektiva Nikoline Komljenović, Božidara Šumija i Brune Pocherona gostuje u Berlinu, na rezidenciji u umjetničkom laboratoriju Wiesenburghalle

Predstava 'Gla sanje', prema ideji domaće izvedbene umjetnice Nikoline Komljenović, dio je većeg projekta naziva 'Objekt u subjekt prelazi' koji je počeo 2013., a bavi se procesom, tijelom, međuprostorom, samostvaranjem. Prva predstava serije radova vezana je uz kralježnicu i njen subjektivitet konkretnog tijela. 'Gla sanje', koje je druga predstava istoimenog serijala, bavi se glasom tijela u stvarnom i metaforičkom značenju. Izvode je Komljenović i slovenski plesač i koreograf Božidar Šumi. Dizajn svjetla potpisuje francuski umjetnik s berlinskom adresom Bruno Pocheron, a plakat Tomislav Turković.

Unutar izvedbe dramaturški se izjednačavaju tri njezine pozicije, svjetlo, pokret i glas te se nadopunjuju pojmovima pogled, prostor, vrijeme te relacija. Izvedbeni materijal nastaje između izvođača i gledatelja, pojašnjavaju izvođači koji u berlinskom umjetničkom laboratoriju Wiesenburghalle gostuju od 7. do 17. ožujka sa sveukupno devet izvedbi 'Gla sanja'. Očekuju ih još tri nastupa, 15., 16. i 17. ožujka.

Wiesenburghalle su u središtu Berlina te uz podršku grada i Europske unije pokrenuli sedmero umjetnika, dizajnera i producenata koji su već desetljećima međunarodno aktivni u području kazališta, suvremenog plesa i izvedbe. To su Florian Bach, Susanne Beyer, Sybille Müller, Bruno Pocheron, Isabelle Schad, Heiko Schramm i Mehdi Toutain- Lopez. Njihov umjetnički laboratorij potiče umrežavanje i mobilnost umjetnika, a posvećen je pružanju realnih radnih uvjeta za stvaranje scenskog rada, kao i prostora i resursa za razmjenu pojmovnih i dramaturških aspekata djela. 

Predstava 'Gla sanje' nastala je u suradnji ekscene i Wiesen 55 e.V. te uz podršku Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i Tala plesnog centra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!