19. izdanje

U Svetvinčentu otvoren festival plesa i neverbalnog kazališta

20.07.2018 u 11:01

Bionic
Reading

Tradicionalni 19. festival plesa i neverbalnog kazališta, koji je za ovogodišnje izdanje u u Svetvinčentu doveo mnoge istaknute plesne umjetnike iz Španjolske, Slovenije i Belgije, svečano je u četvrtak navečer otvoren na glavnom trgu toga istarskog gradića nakon čega su španjolski plesni umjetnici u koreografiji Jesúsa Rubija Game nastupili uz Ravelov 'Bolero'

Nakon te ljubavne priče u formi plesnog dueta, publika se preselila u obližnji Kaštel Grimani gdje je nastupio španjolski umjetnik Pere Faura, jedan od predvodnika ovogodišnjega festivalskog programa sa svojom solo izvedbom predstave "No dance, no paradise" koja na duhovit način daje samokritiku i kritiku plesnog svijeta i njegovih referenci.

U petak će zahvaljujući slovenskom koreografu Iztoku Kovaču, na Kaštelu nastupiti ansambl slovenskog EnKnapa s predstavom "Dark Union" u koreografiji slavnog Josepha Nadja, dok će se nadrealnom plesnom bajkom "Cartoon" koja će, kako su najavili organizatori, izmamiti osmijeh na lica svih posjetitelja, u subotu predstaviti Anton Lachky, pokazujući kroz igru četiri plesača obitelj "u kojoj svako dijete zna svoje mjesto ili ga ne želi znati".

Uz te predstave u glavnom festivalskom programu, koji pokazuje različitost, autentičnost i svu raskoš suvremenih plesnih izraza, nastupit će i Matija Ferlin sa "Staging a Play: Tartuffe".

Osnovan 2000. godine u organizaciji Zagrebačkog plesnog ansambla, Festival je dosad ugostio više od 150 domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa s oko 200 radova, ostvario kvalitetnu suradnju s lokalnom zajednicom te inicirao otvaranje turističke zajednice općine Svetvičenat i Kulturnog centra Svetvinčenat u čije prostore implementira programe Mediteranskog plesnog centra.