SCENA AMADEO

Ples, glazba i kazalište u gornjogradskom muzeju

05.07.2012 u 09:53

Bionic
Reading

U sklopu ovogodišnjeg programa koji traje od 7. do 28. srpnja i onda ponovno od 21. kolovoza do 5. rujna, u Demetrovoj 1 pod vedrim nebom bit će plesa, glazbe i kazališta i izvan cjelina kakve su Amadeoff, Mali Amadeo, flamenko festival ili festival Edin Karamazov i prijatelji

Kraškovićeva koka i prašina s Mjeseca

Ovogodišnji Amadeo ima i svojevrsni pretprogram, jer se u Prirodoslovnom muzeju 5. srpnja otvara izložba Denisa Kraškovića naslova 'Koka i tri zrna mjesečeve prašine'. Kipar poznat po inspiraciji koju pronalazi u fauni, nije slučajno baš na tom mjestu, pa će se njegovi nadrealno obojeni ali ipak prepoznatljivi životinjski oblici naći u okruženju kakvo i zaslužuju. Kuriozitet je da koka iz naslova izložbe zaista zoblje prašinu s Mjeseca, koju je Titu 1970. donio američki predsjednik Richard Nixon.

Mali veliki program Klupske kazališno-glazbene scene Amadeo na zagrebačkom Gornjem gradu, u atriju Prirodoslovnog muzeja, već godinama radi na svojem usitnjavanju. Od početka je podijeljen u dva segmenta, srpanjski i kolovoski, koji se rastegne i na rujan. Ove godine zadržava takvu strukturu, ali unutar nje nudi čak četiri manja festivala.

Riječ je, objašnjava Nenad Jandrić u ime programskog i poslovnog odbora Amadea, o segmentima programa koji si međusobno ne smetaju, a objedinjuje ih mjesto izvedbe i produkcija.

Svečano otvaranje trinaeste sezone Amadea je u subotu, 7. srpnja u 21 sat koncertom ansambla Acoustic Project s djelima Piazzolle, Bacha, Rote, Debussyja i drugih, ali najmlađi će već u 10 sati moći pogledati i prvu predstavu s programa Malog Amadea.

O posebnom dijelu programa namijenjenog zagrebačkoj djeci koja ostaju u gradu Nenad Jandrić kaže: 'Prvi Mali Amadeo održan je 2005., nakon čega je uslijedila pauza, ali sad smo odlučili ponovno ga aktivirati. Oslanjamo se na suradnju s atraktivnim partnerima, poput Dječjeg kazališta Dubrava i Tvornice lutaka Petre Radin i Marija Kovača.'

Odrasli željni kazališta svratit će na četiri predstave u sklopu mini festivala Amadeoff koje su odabrali Petar Jandrić i Maks Ružinski.

Vrijeme čekanja

S obzirom na to da prate amatersku scenu ne samo u Hrvatskoj, ovoga su puta izjednačili omjer domaćih i gostujućih predstava pa iz Bosne i Hercegovine dolaze 'U traganju za bojom kestena' u izvedbi Mostarskog teatra mladih i 'Vrijeme čekanja' Poetskog teatra mladih Juventa iz Sarajeva, a Hrvatsku predstavljaju dvije zagrebačke produkcije, 'Nostalgija' Studentskog kazališta Ivan Goran Kovačić i 'Molimo, ugasite mobitele' Teatra Ludens.

Izvan tih okvira Kazalište Moruzgva, točnije Ecija Ojdanić, odigrat će monodramu 'Bobočka' prema motivima iz Krležinog 'Povratka Filipa Latinovicza'.

Poveznica između kazališta i glazbe je ples, pa Amadeo ove godine ima i prvi festival flamenka u regiji, koji okuplja ljubitelje španjolske tradicionalne plesne vještine iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Festival naslovljen citatom iz pjesme Federica Garcije Lorce, 'Verde, que te quiero verde', zatvorit će Španjolci Pedro Fernandez i La Sali s pratnjom 21. srpnja.

Edin Karamazov i prijatelji

Uz nastupe Los Caballerosa, drugi dio Amadeove sezone u kolovozu i rujnu obilježit će nastup gitarista Petrita Çekua, a zatvorit će ga još jedan mini festival, nazvan Edin Karamazov i prijatelji. 'Smišljali smo originalniji naslov, zbog Dubrovnika i Juliana Rachlina, ali nismo uspjeli ništa bolje smisliti, jer svi glazbenici koji će nastupiti s proslavljenim lutnjistom zaista jesu njegovi prijatelji', tvrdi Jandrić. Od 1. do 5. rujna prijatelji će biti domaći ansambl Antiphonus pod vodstvom Tomislava Fačinija, makedonska pjevačica Kaliopi i gudačka sekcija Krakovske filharmonije.Među poznatijim gostima ostatka programa, što ne znači da su oni Karamozovu neprijatelji, su i Miroslav Tadić s braćom Teofilović, Arsen Dedić uz vječni klavir Branka Bulića te LADO.

Klupska kazališno-glazbena scena Amado pokrenuta je 2000. godine i u međuvremenu je pokrenula mnoge programe koju su drugi kasnije preuzeli, od prikazivanja filmova s festivala u Puli i Motovunu do iniciranja igranja predstava za djecu i tijekom ljeta.

Obje ideje preuzete su i razrađene u ove godine pokrenutom Zagrebačkom kulturnom ljetu, ali Nenad Jandrić se zbog toga ne živcira. Ipak, i on se, unatoč promociji koju Amadeo dobiva preko sudjelovanja u ZgKUL-u, žali na sredstva koja su u odnosu na ona prije dvije godine srezana za polovicu. Bez vlastitih prihoda od 25 posto, cijela priča u Atriju prirodoslovnog muzeja bila bi, tvrdi, nemoguća.