MIRKO ILIĆ

'Plakat Thompsona direktna je asocijacija na neonacizam'

21.05.2013 u 10:43

Bionic
Reading

'Pitam vas kako vaše društvo reagira na neonacističku propagandu, koliko imate televizijskih emisija koje bi ukazivale na problem sveprisutnih simbola mržnje, a koliko imate emisija o ženama sa silikonima i muškarcima koji su u nekim emisijama poput 'Big Brothera'?', bio je rezolutan u intervjuu svjetski poznati grafički dizajner i ilustrator Mirko Ilić s kojim smo razgovarali o njegovom predavanju 'Simboli mržnje' održanom u Zagrebu

Mirko Ilić je svjetski poznat grafički dizajner, ilustrator i predavač. U zadnje vrijeme aktivan je u osvješćivanju problematike grafičkih prikaza simbola mržnje koji su duboko i javno infiltrirani i u našem društvu.

U sklopu Festivala tolerancije, 7. Festivala židovskog filma Zagreb, održao je multimedijalno predavanje o toj tematici. Srednjoškolskoj publici nastojao je ukazati na gorući problem širenja neofašističke ikonografije u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Sa slavnim umjetnikom razgovarali smo o njegovom angažmanu i sveprisutnosti simbola mržnje.

'Ja sam grafički dizajner, sve što sam želio napraviti ovim predavanjem je ukazati na postojeći problem, čudno mi je da mene pitaju kako biste vi to riješili. Ne živim ovdje, nisam ni vlast ni religija ni roditelj, sami morate naći način kako to riješiti.

Pitam vas što vi radite o tome, koliko imate televizijskih emisija koje bi ukazivale na problem sveprisutnih simbola mržnje, a koliko imate emisija o ženama sa silikonima i muškarcima koji su u nekim emisijama poput 'Big Brothera'?', rezolutno je odgovarao Ilić.