druga godina održavanja

Pjesnikinje petkom ispred Bookse: Irena Matijašević i Suzana Matić

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 09.09.2021 00:23
  • Objavljeno 08.09.2021 u 18:22
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Gošće prve tribine Pjesnikinja petkom nakon ljetne pauze, pod naslovom Svjedočenje postojanja, pjesnikinje su i spisateljice Irena Matijašević i Suzana Matić. Razgovor će voditi Monika Herceg ispred Bookse u petak u 20 sati

Ovo je druga godina održavanja pjesničkih razgovora Pjesnikinja petkom koje je pokrenula pjesnikinja i urednica Monika Herceg, nazvanih prema istoimenom blogu i platformi preko koje promovira žensko stvaralaštvo, fokusirano na pjesnikinje. Na četvrtoj ovogodišnjoj tribini gošće su pjesnikinje i prozaistice Suzana Matić i Irena Matijašević. Tribina je ove godine već ugostila pjesnikinje Ines Kosturin i Sanju Domenuš, Olju Savičević Ivančević i Ivanu Bodrožić te Ivanu Buljan Legati, stoji u najavi.

'Ideja tribine jest da u fokus stavlja stvaralaštvo pjesnikinja, da prostor dobiju i već poznati, priznati glasovi, kao i glasovi koje bismo možda teže zamijetili u našoj produkciji. Tako smo ove godine ugostili pjesnikinje s Banije koje su možda nešto nepoznatije zagrebačkoj publici, kao i neke već priznate autorice. Tribine se bave novim pjesničkim knjigama, stavljajući u međuodnos pjesnikinje i njihove tematske preokupacije', kaže Monika Herceg.

Nove gošće tribine Pjesnikinja petkom ovoga puta su Irena Matijašević i Suzana Matić, pjesnikinje već odavno poznate ljubiteljima i ljubiteljicama poezije. Iza sebe imaju zavidne spisateljske karijere, ali njihova poezija neprestano ide dalje. U dijalogu će ovoga puta biti njihove posljednje zbirke pjesama – Početak zrelosti te Usnena predaja.

Razgovor će biti usmjeren prema iskustvenom u poeziji, svjedočenju postojanja poezijom, kako piše Irena Matijašević u svojoj posljednjoj zbirci pjesama, Početku zrelosti. S pjesnikinjama će se ponajviše razgovarati o poeziji kao alatu za transfer emocija, o jednostavnosti jezika kao jednom od uvjeta takve poezija te o posljednjim sjajnim pjesničkim knjigama pjesnikinja.

'Obje pjesnikinje naginju pročišćenom jeziku i manjku metaforičnosti, a njihova glavna zajednička karakteristika jest promišljanje pozicije u svijetu te prijenos tih emocionalnih spoznaja, fragmenata postojanja, čitateljima.  Još neke teme koje će se otvoriti na tribini su pozicije s kojih se prilazi pisanju, misli o čitatelju koji je s druge strane pjesme, ali i razlike u pisanju poezije i proznih tekstova kojima se obje spisateljice bave', navodi Herceg.

Tribine se održavaju u organizaciji Hrvatskog društva pisaca uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!