HONORAR PO KOLIČINI

Piscima će Amazon plaćati po pročitanoj stranici

24.06.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Autori koji ne uspijevaju zadržati pozornost čitatelja do kraja knjige uskoro će zbog toga dobivati manje novca. Novi sustav plaćanja Amazon u početku uvodi za autore koji sami objavljuju svoja djela

Umjesto dosadašnjeg sustava plaćanja autorima za posuđenu knjigu, Amazon će uvođenjem novog sustava piscima plaćati autorsku naknadu na temelju broja stranica koje korisnici servisa Kindle pročitaju. Autori koji ne uspiju privući pažnju čitatelja prvim poglavljem odsad bi to mogli skupo plaćati.

Dio autora nezadovoljnih ovim potezom smatra ga opasnim presedanom koji bi se mogao proširiti cijelom nakladničkom industrijom, a zabrinuti su i zbog količine podataka koje Amazon može prikupljati od svojih korisnika.

S druge strane, Amazon naglašava da je nova metoda pošten način nagrađivanja autora koji pišu duge knjige, a koji su dosad bili honorirani jednako kao netko tko objavi stotinjak stranica.

Kako bi spriječili varanje sustava povećanjem fonta ili proreda kojim bi se povećao broj stranica, u Amazonu su razvili i sustav KENPC (Kindle Edition Normalised Page Count) koji za prebrojavanje stranica u Kindleovim izdanjima standardizira vrstu i visinu fonta te razmak između redova.

Novi sustav uvodi se 1. srpnja, a u početku će obuhvaćati samo autore koji samostalno objavljuju putem Kindleovog programa Direct Publishing Select.