ŠUŠUR!, FESTIVAL OD RIČI

Pisci ćakulaju o intelektualnim migracijama i nomadizmu

03.08.2016 u 11:08

Bionic
Reading

U svojem jubilarnom petom izdanju, Šušur! Festival od riči 7. kolovoza publici željnoj kvalitetne ljetne ćakule predstavlja u jedinstvenoj atmosferi Starog grada Korčule autore čiji se opusi i interesi vezuju za putovanja, premještanja, radni ili životni nomadizam

Punih kovčega priča u korčulanski će Šušur! pred katedralom sv. Marka od 21 sat uploviti Alida Bremer, Jerko Bakotin, Dragan Markovina, Marko Pogačar i Igor Štiks, sa Seidom Serdarevićem kao kapetanom mirne plovidbe.

Ove će godine ŠUŠUR! Festival od riči svoj program posvetiti istraživanju društveno-političkog fenomena intelektualne migracije i nomadizma. Tema umjetničkih i literarnih nomada vrlo je dugo prisutna kao tema i kontekst u književnosti, a na poseban se način vezuje za sam otok Korčulu koja je od pamtivijeka prošarana putokazima raznovrsnih odlazaka i dolazaka.

U društvu autora kojima su migracija i nomadizam sastavni dio životnog i/ili profesionalnog opusa, ovaj će se koncept ispitati u kontekstu književnosti te postaviti pitanje leži li njegovo porijeklo u potrazi za inspiracijom, avanturizmom ili je, pak, posljedica određenih nužnosti.

U planiranoj diskusiji, stoji u najavi Šušura!, gosti će se dotaknuti pitanja poput utjecaja migracija na osobni i umjetnički razvoj pojedinca, usvajanja i razmjenjivanja raznih kulturnih obrazaca i njihova odražavanja na kreativni rad, kao i pitanja porijekla, pripadnosti i identiteta te značajne uloge jezika u formiranju istih.

Ovogodišnji ŠUŠUR! Festival od riči u realizaciji su potpomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Korčula.

Nešto ranije istoga dana, od 18 sati na trgu ispred crkve sv. Petra, Šušur! će uposliti i zabaviti najmlađe u vidu besplatne kreativne radionice u suradnji s platformom Djeca.hr. Festival završava rođendanskom feštom povodom obilježavanja prve petoljetke postojanja, a za plesno slavlje na otvorenom bit će zadužen najvjerniji gost Festivala, beogradski DJ Ewox.