do 35 godina starosti

Proglašeni dobitnici jubilarnog natječaja Prozak i Na vrh jezika

27.03.2024 u 10:23

Bionic
Reading

Žiri u sastavu: Marko Pogačar, Olja Savičević Ivančević i Kruno Lokotar po 20. je put odlučio o dobitnicima nagrada Prozak i Na vrh jezika za najbolje rukopise autora do 35 godina starosti

Dobitnica nagrade Prozak je Sara Huskić za rukopis 'Studentica se vraća kući', a Hrvoje Ryznar je odnio nagradu Na vrh jezika za rukopis 'Što ne smije na kišu'.

'Rukopis zbirke, ili bolje arhipelaga priča, jer su sve povezane prostorom Cazinske krajine gdje se događaju i nekim likovima, Sare Huskić 'Student se vraća kući' sastoji se, za sada, od dvanaest priča. Zbirka koja bi mogla možda biti i labavi roman u cjelini daje iznimno duhovit, satiričan i (toplo)ironičan prikaz mikroregije, društva i likova. Force Sare Huskić su odlični dijalektalni dijalozi koji autentično, fonetski do ruba razumljivosti oponašaju lokalni govor i razoran humor koji vrlo često koketira s apsurdnim. Nihov fil rouge je studentica koja studira u Hrvatskoj i odlazi po utjehu u zavičaj koji nudi nešto drugo, sigurnost, jednostavnost, osjećaj pripadnosti zajednici i sentiment, ali isto tako, svako malo se ispostavi, više je to fikcija i želja nego zbilja, jer zapravo uopće nije zaštićen od svih pokvarenosti svijeta, konkurencije, kompeticije, sebičnosti, gluposti... Istodobno, Sarine priče otvaraju goruće pitanje granice jezika i kulture, jer njezine priče pripadaju barem dvjema kulturama, bosanskoj i hrvatskoj, što vidimo kao stanje koje treba konstatirati i konačno prihvatiti. Prevedeno u popkulturno, kao da je Dubravko Mataković otišao u Cazinsku krajinu, pa se tamo sudario s Jiřijem Menzelom i generacijom Z i naslagama kulture u koju valja ubrojiti i nasljeđe Top liste nadrealista i aktualnu retradicionalizaciju', stoji u obrazloženju.

'Rukopis 'Što ne smije na kišu' Hrvoja Ryznara sastoji se od pedesetak pjesama uglavnom dužeg izraza i protegnute strofe, najčešće dužeg slobodnog stiha (premda mu stihovi znaju biti i kratki i kratki stepenasti). Jezik i intonacija bliski su kolokvijalnom i narativnom, ali se od njega galaktički odmiču svojim asocijativnim skokovima koji su lako i spontano ušiveni u stihove, ili pak kontrastnim slikama. Impresionira lakoća pisanja i obilje koje autor nudi, čin pretvaranja svakodnevice u uzbudljivu i slikovitu refleksiju, autentičnost mišljenja i jezika koji, dojma smo, iz svega može crpiti. Širina pjesnikova zahvata, heterogenost motiva i šarolikost tema jamče da svjedočimo prvim zvjezdanim koracima na mliječnoj stazi poezije. Nemoguće je predvidjeti kamo će autor krenuti, ali već je sada razvio (i po upotrebi zagrada koje često koristi, između ostaloga) uskoro svima prepoznatljiv glas', stoji u obrazloženju.

Sara Huskić (1998.) je rođena i odrasla u Cazinu. U Rijeci je završila studij, filmsku školu i radionice kreativnog pisanja. Kratke priče i poezija su joj objavljivane u zbirkama, web stranicama, fanzinima i časopisima, a osvojila je i poneku nagradu. Trenutno živi i radi kao znanstvenica na Medicinskom fakultetu u Beču.

Hrvoje Ryznar (Zagreb, 1988.) završio je studij filozofije i engleskog jezika i književnosti. Pjesme su mu objavljene u zborniku 'Na početku novog kruga' (CeKaPe, 2021.), u časopisu Tema i na internetu. Trenutačno zarađuje vodeći kulturne projekte. Uz poeziju, povremeno se bavi glazbom i rekreativnim bicikliranjem.

Nagrada Prozak se sastoji od objave knjige fikcijske proze sa svim pripadnim autorskim pravima u izdanju naklade Jesenski i Turk, Prozak/Na vrh jezika prstena i diplome. Nagrada Na vrh jezika se sastoji od objave zbirke poezije, Prozak/Na vrh jezika prstena i diplome.

Natječaji Na vrh jezika za poeziju i Prozak za prozu, su trajno otvoreni za sve građane Republike Hrvatske mlađe od 35 godina.

Izbor do 10 neobjavljenih pjesama uz bio-bibliografsku crticu i kontakt (telefon) treba poslati kao privitak u jednom word-dokumentu na adresu navrhjezika@gmail.com, a neobjavljenu prozu(e) opsega do pet kartica teksta (9000 znakova s proredom) na adresu prozaknatjecaj@gmail.com. Uz prijavu treba poslati i portretnu fotografiju autora/ice u .jpg formatu.

Radovi koji budu ulazili u širi izbor bit će tijekom godine objavljivani na Facebooku Prvi prozak na vrh jezika.

Autori koji uđu u uži izbor bit će o tome obaviješteni e-mailom i zamoljeni da žiriju na uvid pošalju sav materijal koji bi mogao ući u knjigu.