ZATVORENE PERFORACIJE

Pilo se ambroziju i čitalo bajke

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.10.2011 12:19
  • Objavljeno 31.10.2011 u 11:47
festival-perforacije

festival-perforacije

Izvor: Promo fotografije / Autor: festival perforacije

Festival Perforacije, koji je u Rijeci otvoren 20. listopada premijerom brazilsko-hrvatske plesne predstave 'Nafta ili matrica znanja', završio je ove subote u Dubrovniku.

Festival već tradicionalno svoj program održava u više gadova, tako je otvoren u Rijeci, zatvoren u Dubrovniku, a u Zagrebu je uveo novitet - Showcase hrvatskih izvedbenih umjetnosti, na kojem je gostovalo 30-ak inozemnih producenata, najviše iz Francuske, ali i iz desetak drugih zemalja Europe. I inače su Perforacije prepoznate u međunarodnim producentskim krugovima kao mjesto informiranja o umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i regiji, a kroz daljnje međunarodne projekte i festivale u Brestu 2012. i opet New Yorku 2013., redovito organiziranje Showcasea bit će još jedan od modela podrške većoj vidljivosti domaćih umjetnika u širem kontekstu.

Mreža ekološki osviještenih izvedbenih umjetnosti

U sklopu svog ekološkog segmenta, Perforacije su predstavile i inovativan način izvedbenom problematiziranju ekologije – gurmanskim pristupom. Na pragu pokreta 'invazivora' (osoba koje se prehranjuju invazivnim vrstama), organizirana je 'Večera invazivnih vrsta'.

Invazivne strane vrste su slučajnim ili namjernim unošenjem od strane čovjeka dospjele izvan područja svoje prirodne rasprostranjenosti, a u novom području uzrokuju ekološku ili ekonomsku štetu. Korištenjem invazivnih vrsta u kulinarstvu direktno se smanjuju gustoće njihovih populacija i utjecaj na domaće vrste, što opet smanjuje i troškove njihove kontrole, a u sklopu večere koja je na meniju imala različite invazivne vrste zastupljene u Hrvatskoj, održana je i prezentacija o njima i njihovom suzbijanju. Najhrabriji među gostima tako su probali čaj od ambrozije, a svi prisutni su uživali u bogatom meniju koji su pripremili kuhari festivala Perforacije. Večera je započeta predjelom bruschette s rajčicom, mozzarellom i zlatnicom, za glavno jelo posluženi su signalni rakovi na buzaru s bijelom salatom od krumpira i čičoka, a kao desert poslužen je biskvit Fallopia japonica.

Naredni projekt Perforacija također je ekološki intoniran – u pripremi je slikovnica 'Bajke za bolje sutra', kojima se želi ukazati na problem klimatskih promjena. Suradnja je to festivala Perforacije i udruge Kapibara a glavna je ideja putem već poznatih bajki upoznati djecu s posljedicama klimatskih promjena. 'Bajke za bolje sutra' tako okupljaju sedam priča koje na magičan način prerađuju već poznate bajke, priče ili pjesma ili se samo temelje na njima ne bi li propustile u njih efekte klimatskih promjena koje su djeci razumljive.

Regija i interdisciplinarnost

Uz ekološke teme i platformu hrvatske izvedbene umjetnosti, Perforacije se posvećuju i prezentaciji izvedbenih umjetnosti iz država regije te istraživanju područja interdisciplinarnosti. U sklopu te misije, u Beogradu će također izvesti svoj izum koji spaja performanse i zabavu uz druženje s umjetnicima. Noć Performansa, inačica 'Noći muzeja' za ljubitelje kazališta i performansa tako u Srbiju šalje Sinišu Labrovića, Petra Kovačića i Željka Zoricu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi