IZ PRIVATNE ZBIRKE

Picassov muzej u Parizu bogatiji za osam djela koja je donirala njegova kći

22.09.2021 u 10:06

Bionic
Reading

Picassov muzej u Parizu uskoro će postati bogatiji za još osam djela poznatoga španjolskog umjetnika, koja je francuskoj državi poklonila njegova najstarija kći Maya Ruiz-Picasso

U sklopu donacije Maye Ruiz-Picasso je i skulptura iz njezine privatne zbirke, objavilo je francusko ministarstvo kulture.

U priopćenju stoji da su djela, odsad u vlasništvu francuske nacionalne zbirke, dodijeljena pariškome Picassovu muzeju gdje će biti izložena od 22. travnja 2022. u sklopu izložbe posvećene Mayi Ruiz-Picasso, rođenoj 1935. godine.

Ministarstvo ističe da su djela iz različitih kreativnih faza Pabla Picassa obogatila zbirku već izloženih pariških umjetnina velikog slikara.

Donaciju čini šest slika, jedna skulptura i blok sa skicama. U pariškome Picassovu muzeju, otvorenom 1985., smještena je najveća zbirka umjetnikovih djela na svijetu.

U baroknoj vili Hotel Sale izloženo je 5000 Picassovih djela i deseci tisuća arhivskih dokumenata.

Posjetitelji mogu razgledati više od 200 slika, oko 1500 crteža, skulptura, gravura, djela od keramike i Picassovih eksperimentalnih djela.

U sklopu izložbe su i privatne fotografije na kojima je umjetnik prikazan sa svojom obitelji.

Pionir kubističkog pokreta umro je 1973. godine u Francuskoj u dobi od 91. godine.

Do Picassovih je djela vrlo teško doći, rijetka su čak i među poznatim kolekcionarima jer umjetnik nije volio prodavati svoje slike. Ostavio ih je u nasljeđe svojim potomcima.