ZAPOSLENICI SPLITSKOG HNK

Peticija protiv imenovanja Senke Bulić

29.12.2014 u 16:54

Bionic
Reading

Djelatnici splitskoga HNK počeli su u ponedjeljak potpisivati peticiju kojom traže da ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić povuče svoju nedavnu odluku o imenovanju Senke Bulić za ravnateljicu Splitskoga ljeta

Potpisivanje peticije organizirali su sindikat i Radničko vijeće u ime 280 zaposlenih u tom kazalištu. Potpisivanje podupire većina članova sindikata, kojih je oko 200.

Razlog peticije, objasnio je sindikalni povjerenik Damir Punda, nije izbor Senke Bulić, nego način na koji je izabrana. Sporan je, dodao je Punda, Pravilnik o organiziranju, financiranju i donošenju programa Splitskoga ljeta koji je Ministarstvo kulture donijelo 2011. godine, odnosno članak Pravilnika po kojemu ravnatelja tog festivala imenuje ministar kulture.

Do 2010. dužnost ravnatelja Splitskoga ljeta obnašao je intendant splitskoga HNK.

Na imenovanje ravnateljice Splitskoga ljeta danas se na blagdanskom druženju s novinarima osvrnuo i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je tom prigodom rekao da od prvoga trenutka podupire zaposlenike, umjetnike i intendanta splitskoga kazališta.

'Razgovarao sam s ministricom i rekla mi je da ćemo se poslije 12. siječnja vidjeti ili čuti i definirati međusobne odnose. Molim zaposlenike HNK da imaju malo povjerenja u mene, da me puste da prvi razgovaram s ministricom, da ne idu previše agresivno i s previše emocija. Ja ću obaviti svoj dio posla, a ako ne uspijem, onda ćemo zajedno', rekao je gradonačelnik.

Kazao je kako bi bilo dobro da se promijeni zakon te da Ministarstvo kulture ne bude ovlašteno odlučivati o ključnim stvarima u splitskome HNK, koji financira grad.

Gradonačelnik je rekao da će, kao što je pokrenuo inicijativu da grad Split dobije ovlasti županije, sada pokrenuti i inicijativu da veliki gradovi imaju puno pravo raspolagati sa svojim resursima i imovinom, koje u najvećem dijelu financiraju.

'Ako netko to želi financirati u najvećem dijelu - neka izvoli, pa neka onda ima kontrolu, ali dok mi to financiramo 80 posto, onda želim da mi imamo kontrolu, a da drugo tijelo bude više savjetodavno nego odlučujuće', izjavio je gradonačelnik Baldasar.

Senku Bulić na dužnost ravnateljice Splitskoga ljeta imenovala je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić 18. prosinca nakon razrješenja Tončija Bilića, koji je dao ostavku na tu dužnost nakon što je u listopadu imenovan za drugi mandat.

Ministarstvo kulture najavilo je tada da će početkom godine sazvati sjednicu Festivalskog vijeća i raspravljati o budućnosti, radu i financiranju Splitskoga ljeta.