SPLITSKO LJETO

Pet premijera i povratak opere u velikom stilu na Peristil

17.06.2013 u 11:15

Bionic
Reading

U Ministarstvu kulture održana je sjednica Festivalskog vijeća Splitskog ljeta i usvojen je program 59. Splitskog ljeta. Festivalsko vijeće tom je prilikom jednoglasno prihvatilo predloženi financijski i programski plan ravnatelja Splitskog ljeta i intendanta HNK Split Tonćija Bilića

Ovogodišnje Splitsko ljeto će se održati u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Na otvaranju na Peristilu bit će izvedena premijera opere Franza von Suppéa 'Povratak mornara' u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split, pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija, a u režiji Lea Katunarića.

I druga operna premijera održat će se na Peristilu. To je 'Ukleti Holandez' Richarda Wagnera, na programu 31. srpnja, a još jedna izvedba je najavljena za 2. kolovoz. Uz soliste Luciana Batinića, Maidu Hundeling, Branka Robinšaka, Tereziju Kusanović i Domagoja Dorotića nastupa Zbor HNK Split i Simfonijski orkestar HRT. Izvedbom će ravnati maestro Tonći Bilić, a redatelj je Branko Brezovec.

Na programu su i dvije izvedbe Verdijeve opere 'Nabucco', premijerno izvedene prošlog ljeta. Odlukom Festivalskog vijeća potvrđen je nastup Simfonijskog orkestra HRT-a, oko čega je bilo sporenja. Najavljeni program potvrda je definitivnog povratka opere na Peristil, oko čega je posljednjih godina bilo dosta polemika u Splitu. Sporna je činjenica da će taj antički trg i uža povijesna jezgra biti ograničeno dostupni skoro cijeli mjesec za vrijeme trajanja Splitskog ljeta zbog opernih proba i izvedbi.

S druge strane, operne premijere na Peristilu izniman su turistički i kulturni brend koji snažno pozicionira Split na kulturnoj mapi Europe. Pravo je rješenje kompromis te ozbiljno ulaganje u neinvazivnu scenografsku opremu koja se brzo postavlja i rasklapa za izvedbe na zaštićenom antičkom trgu. Na tom kompromisu i dogovoru bi svakako, ako ne za ovo, onda za iduće Splitsko ljeto trebali zajedno sjesti i poraditi predstavnici Grada Splita i splitskog HNK uz podršku ministarstava kulture i turizma.

Treba izdvojiti i bogat koncertni program koji će ove godine obilježiti sljedeći ansambli: Django Reinhardt, Zagrebački ansambl flauta, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebački kvartet saksofona, Cantus ansambl, Splitski gudački kvartet, HGM Jazz orkestar, Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split uz solisticu Valentinu Fijačko, Gomalan Brass Quintet te Sevdah Takht Damira Imamovića. Dijelom glazbenoga programa bit će i Četvrta ljetna škola pijanista Kemala Gekića.

U dramskom su programu predviđene dvije premijere. Shakespearova 'Timona Atenjanina' režirat će Georgij Paro. Predstava će se premijerno igrati 3. kolovoza na bedemima pokraj Galerije umjetnina i to je uvođenje jedne nove perspektivne lokacije u program Splitskog ljeta. Drama 'To dijete' Joëla Pommerata premijerno će, u režiji Nenni Delmestre, biti izvedena 17. srpnja u Vili Dalmaciji.

Balet HNK Split premijerno će na Peristilu 26. srpnja izvesti balet Verdi na glazbu iz opera Giuseppea Verdija. Koreograf je Dinko Bogdanić, a orkestrom HNK Split ravnat će maestro Hari Zlodre.

U dramskom je programu predviđeno i devet gostovanja, a baletni će obilježiti Tjedan baleta na Sustipanu u kojem će od 7. do 11. kolovoza Balet HNK Split izvesti pet naslova iz svoga repertoara.