hibridno izdanje

Pet hrvatskih naslova na filmskom festivalu u Sofiji; Matanićeva 'Zora' u Balkan Competitionu

11.03.2021 u 15:06

Bionic
Reading

U sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, čiji se prvi dio odvija u hibridnom izdanju od 11. do 31. ožujka, a drugi u drugoj polovici ove godine sudjeluje i pet hrvatskih filmova

Dugometražni igrani film "Zora" Dalibora Matanića prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa za filmove iz regije (Balkan Competition).

U drugom dijelu svoje filmske 'Trilogije Sunca' (Zvizdan, Zora, Sumrak) Matanić se bavi baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

Film je svjetsku premijeru imao u studenom 2020. godine, u natjecateljskom programu Filmskog festivala 'Black Nights' u Tallinnu

U istoj sekciji prikazuje se još 12 filmova, među kojima je i film "Velika slova" Radua Judea, dugometražni igrani prethodnik njegovog filma "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", kojemu je koproducent zagrebačka Kinorama i koji je nedavno ovjenčan prestižnim Zlatnim medvjedom na Berlinaleu.

Tu je i bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar, "Quo vadis, Aida?" Jasmile Žbanić, koji je, uz mnoštvo drugih priznanja, dobio i dvije nominacije za nagradu BAFTA (najbolja režija i najbolji film izvan engleskog govornog područja).

Prikazat će se i četiri hrvatska kratkometražna naslova, u programu "Hrvatski kratki" - "Angina pectoris" Filipa Mojzeša, "Stanar" Borne Zidarića, "Sparina" Petra Vukičevića i "Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem" Sanje Milardović.

Svi su bili prikazani u programu Kockice prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala, a u Sofiji se prikazuju zahvaljujući suradnji dvaju festivala.

Na festivalu se online održava i 18. izdanje koprodukcijskog sajma Sofia Meetings, u sklopu kojeg je i četvrti modul (pitching i packaging projekta) edukativnog programa First Films First Goethe Instituta, na kojem sudjeluje hrvatski projekt dugometražnog igranog filma "Noćni valovi" redatelja i scenarista Filipa Herakovića.

Na ovogodišnjem, 25. izdanju festivala u Sofiji će se prikazati više od 150 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmove te dvadesetak kratkometražnih.