SEDAM PREMIJERA

Perforacije ove godine u četiri grada

05.09.2013 u 11:23

Bionic
Reading

Predstavom 'Pristajanja' u Rijeci u 20 sati na Igralištu na Delti otvaraju se Perforacije, festival koji u pet godina postojanja svake godine povećava svoj program – ove godine proširio se na četiri grada: uz Rijeku, Dubrovnik i Zagreb, ove godine održava se i u Splitu

'Perforacije ove godine slave peti rođendan s čak sedam premijera domaćih autora i dvanaest koprodukcija domaćih i inozemnih predstava, čime festival potvrđuje svoju vodeću poziciju podrške domaćoj nezavisnoj sceni, ne samo u Zagrebu, već i Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Festivalom ove godine ostvarujemo i brojne međunarodne kontakte i suradnje s Japanom, Australijom i Južnom Korejom te otvaramo mogućnost domaćim umjetnicima da se predstave u tim zemljama kroz rezidencijalne programe i koprodukcije novih predstava. U cilju jačanja položaja nezavisne scene organiziramo i javnu raspravu o kazališnom očevidniku u Splitu u suradnji s IKS festivalom, a u Zagrebu posljednji dan festivala predstavljamo mogući model regionalne suradnje koju predstavlja Balkanska mreža za izvedbene umjetnosti, nastale s ciljem povećanja međunarodne vidljivosti i prisutnosti umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja', najavio je festival programski direktor Zvonimir Dobrović.

Do 8. rujna traje prvi, riječki segment koji se održava u suradnji sa Zoom festivalom, s time da se program već tradicionalno sastavlja zasebno za svaki od gradova. Uz odvojene programe, jedna je od stalnih karakteristika festivala i to da dio izvedbi intonira ekološkim temama, čime se započinje već u Rijeci, u kojoj se u subotu u Tunelu održava razgovor o potencijalu umjetničkih projekata za podizanje javne svijesti o problemima klimatskih promjena.

Razgovor vodi jedan od najvećih domaćih stručnjaka za tu tematiku, Luka Tomac, koji već niz godina prati nacionalne i međunarodne pokrete koji se bave ekologijom, a sudjeluje i na sastancima o klimatskim promjenama u organizaciji Ujedinjenih naroda. Član je poznate udruge Zelena akcija koja će sudjelovati i u zagrebačkom programu, na konferenciji o mogućoj ulozi kulturnog sektora u procesu edukacije o klimatskim promjenama, koju zajedno s Dominom i u suradnji s međunarodnim think-tankom New Economics Foundationom iz Londona 20. rujna organiziraju članovi europske mreže organizacija Imagine 2020.