'PROMETEJEV SIN'

Pavičić u Zagrebu predstavlja novi roman, u njemu se vraća sporednom liku iz 'Crvene vode'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 06.10.2020 12:24
  • Objavljeno 06.10.2020 u 12:24
Jurica Pavičić

Jurica Pavičić

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Splitski pisac i novinar Jurica Pavičić objavio je novi roman u izdanju Profila. Njegov 'Prometejev sin' istražuje na koje sve načine prošlost određuje našu sadašnjost, što točno znače oprost i zaborav i jesu li oni u stvarnosti doista mogući. Autor će knjigu predstaviti 8. listopada u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u 20 sati, u društvu spisateljice i književne povjesničarke Julijane Matanović i urednice Adriane Piteše

'Prometejev sin', navode iz Profila, govori o Gorkom Šainu, nekadašnjem policajcu u svojim kasnim pedesetima, koji nekoliko dana pred Božić stiže na Škoj, otok na kojem je njegova obitelj dobro poznata, na kojem je proveo najljepše dane djetinjstva, upoznao prvu ljubav...

'Ali Gorki ovaj put ne dolazi kako bi evocirao sretne dane. Dolazi poslom stručnjaka za imovinsko-pravne poslove, stručnjaka za istraživanje ljudske tuge i nevolje. Kao vrhunski profesionalac, on zna na koju kartu treba zaigrati kako bi ljudi prihvatili novac u zamjenu za djedovinu. No Gorkome Škoj nije bilo koje mjesto. U svemu tome prvo se mora suočiti s ljudima koje poznaje otkad je bio dijete, njihovim demonima, ali i sablastima iz vlastita života.'

Jurica Pavičić izjavio je da PROMETEJEV SIN od njegovih proznih knjiga, najbliži onome čime se bavi u novinama. Dakle,...

Posted by Profil on Tuesday, September 22, 2020

Ovo je najnoviji roman Jurice Pavičića nakon posljednjeg, 'Crvena voda', koji je 2017. ušao u finale književnih nagrada tportala i Meša Selimović za najbolji roman te je dobio nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Fric za najbolju prozu.

Gorki Šain je, kako je Pavičić objasnio u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, 'Crvenoj vodi' sporedan lik, istražitelj koji u završnici razotkriva zločin. 'Al' njegovim privatnim životom malo sam se bavio. Zanimalo me da ga na neki način dovršim i napravim knjigu o njegovu odnosu s vlastitim pretkom', rekao je autor.

Pavičić je rođen 1965. u Splitu gdje i danas živi. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list...). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Novinarski rad Jurice Pavičića neodvojiv je od književnoga, a stalni su mu motivi istraživanje sudbine pojedinca i društva u tranziciji te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu.

Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom 'Ovce od gipsa', po kojem je snimljen film Vinka Brešana 'Svjedoci', uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Pavičić je za scenarij nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli.

Uslijedili su romani 'Nedjeljni prijatelj', 'Minuta 88', 'Kuća njene majke', 'Crvenkapica', 'Žena s drugog kata', 'Crvena voda'; zbirke priča 'Patrola na cesti' i 'Brod u dvorištu' te zbirka izabranih priča 'Skupljač zmija'.

Po priči 'Patrola na cesti' snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju (žiri Kratka Pula i žiri Fedeora).

Jurica Pavičić autor je i više publicističkih knjiga od kojih je u izdanju Profila objavljena 'Knjiga o jugu'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!