NAGRADNJAČA

Paul Auster: Čovjek u tami

04.02.2009 u 09:34

Bionic
Reading

U izdanju Novela medie izašlo je djelo 'Čovjek u tami' Paula Austera, četrnaesti roman tog autora

Sedamdesetdvogodišnji književni kritičar August Brill u dugoj noći, mučen depresijom i nesanicom, pripovijeda priču o Americi koja se nije dogodila, u kojoj Blizanci još uvijek ponosno stoje, koja ne vodi rat u Iraku, ali vodi drugi građanski rat nakon izbora 2000. koji nisu donijeli pobjednika.

U kafkijanskoj noćnoj mori, na strani Nezavisnih Američkih Država našao se Owen Brick, tridesetogodišnji mađioničar sa zahtjevnim zadatkom ubojstva čovjeka koji je izmislio rat – pripovjedača Augusta Brilla. U napetom iščekivanju sudara ili barem kolizije dvaju paralelnih svjetova u prepoznatljivoj Austerovoj metafikcionalnoj maniri slutimo još jedno inventivno i ludičko pripovjedačko majstorstvo.

Međutim, kako tama noći postaje sve dublja, priča Augusta Brilla mijenja svoj kolosijek, a ono što očajnički želi izbjeći ispričati, zahtijeva biti ispričano: nedavna smrt svoje supruge Sonie koju je tijekom dugogodišnjeg braka više puta razočarao i povrijedio, nesretan brak i usamljenost svoje kćeri Miriam, neutješno stanje svoje unuke Katye zbog brutalnog umorstva njezinog bivšeg zaručnika Titusa – kolateralne žrtve rata u Iraku. To su priče nastale u srcu tame, pune tuge i žalovanja, ispunjene osobnom i kolektivnom krivnjom, priče naše osobne i povijesne stvarnosti.

U svojem četrnaestom romanu Paul Auster nepredvidljivo odustaje od prepoznatljivih narativnih postupaka od koji je već stvorio svoj vlastiti brend – metafikcije, zrcalne strukture, slučajnosti, promašaja i drugih postmodernističkih bravura u zalog osobne ispovijesti čovjeka čije je srce stegnuto od broja vlastitih promašaja i tuđih patnji.

Čovjek u tami roman je našeg vremena, knjiga koja nas beskompromisno suočava s tamom noći, ali koja istovremeno slavi svakidašnje radosti života u svijetu sposobnom za najgrotesknije nasilje.

Paul Auster rođen je u Newarku, država New Jersey 1947. godine. Englesku i komparativnu književnost diplomirao je na Sveučilištu Columbi. Svjetsku popularnost i sveopće priznanje kritike stekao je Njujorškom trilogijom. Napisao je još desetak romana, četiri knjige autobiografskih zapisa i zbirku poezije 'Nestajanja'. Autor je i nekoliko filmskih scenarija, od kojih su najpoznatiji 'Dim' i 'Dim u lice', 'Glazba slučaja' i 'Lulu na mostu'. Neke od njih je i sam režirao ('Lulu na mostu', 'Inner Life of Martin Frost'). 'Čovjek u tami' četrnaesti je Austerov roman, kojim nastavlja svoju uspješnu spisateljsku karijeru. Knjige su mu prevedene na 35 svjetskih jezika. Živi u Brooklynu, država New York, sa ženom Siri Hustvedt, također književnicom i dvoje djece.

Roman će pročitati:

Ružica Pribić
Dražen Stilinović
Davor Borković