POKUŠAJ MIRENJA

Papa pozvao umjetnike na povratak tradiciji

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2009 12:09
  • Objavljeno 23.11.2009 u 10:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Papa Benedikt XVI primio je u Sikstinskoj kapeli 260 umjetnika iz Italije i svijeta poručivši im 'vjera neće nimalo umanjiti njihov talent', te ih pozvao na zakapanje ratne sjekire i bolju suradnju

Razapeta žaba umjetnika Martina Kippenbergera i skulptura Isusa s erekcijom Terencea Koa samo su neka od djela koja su u posljednje vrijeme ljutila vjernike i koja svjedoče o itekako zahladnjelim odnosima crkve i umjetničke scene.

Ipak, Papa Benedikt XVI poduzeo je mjere da zastranile umjetnike povede na pravi put i obnovi suradnju.

'Tim susretom želim izraziti i obnoviti prijateljstvo crkve prema svijetu umjetnosti. To prijateljstvo treba stalno podržavati, prilagođavati se novim vremenima i voditi računa o društveno-kulturnim promjenama', rekao je Papa svojim gostima.

Bili su zastupljeni predstavnici svih umjetnosti: redatelji
Peter Greenway i braća Taviani, književnik Claudio Magris, arhitekt Mario Botta i glazbenik Andrea Bocelli

'Vjera ne oduzima ništa od vašeg talenta, vaše umjetnosti, već iz upravo uzdiže i hrani', rekao je Benedikt XVI.

Vatikanist i novinar Mario Politi istaknuo je da Papu muči činjenica da je Europa bila kolijevka i stup državnog kršćanstva, a danas je svjetovna te drži da je Italija posljednji zaklon.

Na skupu je među ostalim bilo riječi i o arhitekturi koja se, prema mišljenju nadbiskupa Gianfranca Ravasija, previše odmaknula od tradicionalnoga i u svome suvremenom izričaju ne poštuje vjerske simbole što se reflektira i na vjernike. Ravasi je dodao i da će teško biti vratiti interes za tradicionalnim pristupom, osobito pritom naglašavajući sraz generacija. Kao primjer je naveo uvođenje modernije glazbe u misne obrede nekoliko crkava, koja je istovremeno privukla mlade, a naišla na negodovanje starijih vjernika.

Redatelj Marco Bellocchio jedan je od onih koji se nisu odazvali poziv. Objasnio je da je isprva mislio ići, ali nije želi odobravati Papi jer drži da pobačaj nije ubojstvo, da raspelu nije mjesto u školama i uvjeren je da je zabrana prezervativa u Africi zločin.

U pismu koje je 1999. Ivan Pavao II uputio umjetnicima, naglasio je da crkvi treba umjetnost, ali u govoru Benedikta XVI nedostajao je samokritični aspekt crkve, ocijenio je Marco Politi. On drži da se problem odnosa crkve i umjetnika ne može riješiti organiziranjem jednog sastanka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi