rmn

odabrao žiri

Ovo je pet finalista tportalova izbora za najbolji hrvatski roman

  • V. Ba.
  • Zadnja izmjena 12.06.2023 09:39
  • Objavljeno 25.05.2023 u 18:32
Bionic
Reading

Žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, a čine ga još kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić, odabrao je pet finalista koji ostaju u utrci za titulu najboljeg hrvatskog romana izdanog u prošloj godini i nagradu od 10 tisuća eura

Za književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje 16. put, prijavljena su 44 naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljuju ih izdavači ili autori. Žiri je izbor najprije suzio na 11 polufinalnih naslova, a ovih pet romana, prema njihovoj odluci, ulazi u finale:

Olja Savičević Ivančević: Ljeta s Marijom (Fraktura)

'U neimenovanom dalmatinskom gradiću u staroj kamenoj kući stotinu godina sjećanja prenose žene koje sve nose ime Marija ili neku od inačica tog imena – Mare, Marijola, Maša, Mara... U nizu epizoda, prije svega ljeti, pred nama se kao u kaleidoskopu otvaraju slike povijesti i promjena, prvih menstruacija, ratnih godina, zaljubljivanja, prijateljevanja, obiteljskih okupljanja, radosti, tragedija, putovanja, nerazumijevanja… Ova velika ženska povijest naših obitelji pokazuje snagu ženskoga, moć i nemoć u patrijarhalnom svijetu, odrastanje i starenje, dolaske i odlaske, brakove i prevare, ali nadasve ljubav koja se kroz generacije žena grana i raste poput nepokorenog stabla bugenvilije uz obiteljsku kuću u dalmatinskom gradiću. Sve supruge, majke, djevojke, kćeri, bake, unuke, sve žene predaka i sadašnjosti u moćnome romanu 'Ljeta s Marijom' postaju ne samo 'marije' jedne konkretne obitelji, već i obitelji općenito. Olja Savičević Ivančević ispisala je suptilnu posvetu i snažan krik žena, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, koje su bolji dio naših porodica i života. 'Ljeta s Marijom' nezaboravno su štivo i rodoslovno stablo svake familije naših krajeva, ono stablo koje živi i opstaje u svakom vremenu i nevremenu.'

Magdalena Blažević: U kasno ljeto (Fraktura)

'Kada vihor rata zahvati pitoreskno bosansko selo, on će pomesti i raznijeti cijeli svijet djetinjstva dviju djevojčica, Ivane i Dunje, i njihovih obitelji. Od bezbrižnih igara, nevinih djevojačkih snova i velikih maštanja neće ostati ništa, jer smrt će u napadu neprijateljske vojne jedinice jednu od njih, Ivanu, ostaviti u dobi mladosti, u vremenu u kojem je imala samo četrnaest godina. 'U kasno ljeto' moćan je roman u kojem Magdalena Blažević o jakim emocijama, o stanjima koja zauvijek obilježavaju čovjeka piše iz perspektive ubijene djevojčice, stvarajući univerzalnu priču koja nadilazi Žepče i okolna sela, rijeku Bosnu i vrijeme u kojem je roman smješten te postaje univerzalna himna protiv ratovanja i ubojstava. Magdalena Blažević, poput Agote Kristof ili Ingeborg Bachmann, stvara svijet satkan od emocija koje kipte ispod savršeno preciznih i jasnih rečenica. 'U kasno ljeto' roman je koji se čita polako jer njegovi strahovi, patnje, snaga, nadanja i tuga izviru iz svake riječi, čime se Blažević svrstava u najbolje današnje spisateljske glasove.'

Vedrana Rudan: Doživotna robija (V.B.Z.)

'Nakon šest godina Vedrana Rudan ima novi roman, oštar i provokativan, kao što nas je navikla, ali i drukčiji, tiši i melankoličniji od dosadašnjih, psihološki iznijansiran i slojevit, s neočekivanim obratom koji majstorski naglašava dvojbu s kojom se glavna junakinja bori cijeli život. I 'Doživotna robija' je roman o ljubavi i njenom naličju – jednoj od omiljenih tema Rudan – ali ovaj je put uz ljubav prema muškarcu, kojeg voli i koji je voli, u fokusu ljubav prema djeci.

Roman je napisan vješto i čita se u dahu. Ima u njemu i preljuba, seksa, malih i velikih izdaja, smrti najbližih i najdražih, dakle svega onog što gradi naše živote, tu je čak i ubojstvo… No čitatelj će se suočiti i s puno potresnih stranica na kojima se precizno secira odnos majke i kćeri, propituje roditeljska ljubav koja mnogima osmišljava život, ali mnoge i porobljuje, kaže autorica. I upravo zato je ovaj roman hrabar. Rudan se u njemu usudila dirnuti u najveći tabu, ljubav prema djeci, usudila se pokazati koliko je taj odnos složen i koliko može biti razoran usprkos tome što je ispunjen ljubavlju (ili baš zato što je ispunjen ljubavlju).

Ali to nas, naravno, ne iznenađuje, jer upravo je to ono što ona uvijek radi – ide tamo gdje se drugi ne usuđuju!'

Dora Šustić: Psi (GKR)

'Roman 'Psi' autorice Dore Šustić je pod radnim nazivom 'Praznina' 2021. godine dobio Književnu nagradu 'Drago Gervais' za najbolje neobjavljeno književno djelo.

U rukopisu romana 'Praznina' pripovjedačica, milenijalka, napušta sigurnost doma riječke građanske obitelji, oca liječnika, te odlazi u Prag studirati filmsku režiju. Profesor uspoređuje vođenje filmske priče s vođenjem ljubavi; jedina obavezna literatura su Aristotelova 'Poetika' i 'Kama-sutra', te traži od studenata da sastave scenarij. Pripovjedačica radi na scenariju o ljubavnoj vezi između likova Roberta i Alme. U društvu kolega u jednom od praških kafića, Duende, susreće fotografa Leona na pragu četrdesetih te započinje strastvenu i romantičnu ljubavnu vezu s njim. Leon je netom izgubio suprugu Aynu, čije ime znači - zrcalo, a upoznao ju je u Cádizu u Španjolskoj. (...)

Idejno, roman je aktualan, dotiče se različitih aspekata života mladih u suvremenome društvu, promjenjivosti i nestalnosti identiteta, odnosa prema vremenu, propitivanja granica seksualnosti, uloge umjetnosti, poremećaja prehrane. (...)

Roman prikazuje milenijalce u raskoraku između suspregnutosti i raspojasanosti, anesteziranosti i ekscitiranosti, otupjelosti i nadraženosti, suzdržanosti i izražajnosti, feminističke emancipacije i seksualne ekstrovertiranosti, materijalnog obilja i duhovne lišenosti. U tom se kontekstu odvija veza između muškarca na pragu zrelih godina i djevojke u cvijetu mladosti.' (dr. sc. Aleksandar Mijatović, predsjednik prosudbenog povjerenstva Nagrade Drago Gervais)

Jurica Pavičić: Mater Dolorosa (Stilus knjiga)

'U ranu jesen 2022. Split polako ispraća posljednje turiste pripremajući se za zimsku hibernaciju.

Mlada Ines Runjić sprema se za nedjeljnu smjenu na recepciji hotela u centru grada. Njezina majka Katja obavlja kućanske poslove uznemirena zbog susjeda koji je prisvojio zajednički prostor svih stanara i počinje ga pretvarati u vlastiti apartman. Policajac Zvone Carev žuri pak u napuštenu tvornicu zbog vijesti o pronađenom tijelu.

Neće proći dugo dok se ne dozna da je riječ o tijelu sedamnaestogodišnje Viktorije Zebe, kćeri jedinici iz ugledne obitelji. I dok policija, pritisnuta bijesom javnosti, medija, ali i moćnih poznanika obitelji Zeba, užurbano pokušava privesti počinitelja, sudbine dotad međusobno nepoznatih ljudi zauvijek će se ispreplesti…

'Mater Dolorosa' željno je iščekivan novi roman Jurice Pavičića. Odličan krimić o tome što smo spremni žrtvovati kako bismo zaštitili one koje volimo, ali i neumitnim posljedicama takvih odluka.'

Pored novčane nagrade autoru, pobjednički roman dobit će audioizdanje

Pobjednik ili pobjednica bit će proglašen/a u lipnju, točnije u četvrtak 15. lipnja 2023. Dodjela nagrade održat će se u Velvet caffeu u zagrebačkoj Dežmanovoj ulici.

I ove godine književna nagrada tportala pruža dodanu vrijednost u obliku audioizdanja pobjedničkog romana na platformi Book&Zvook. Podsjetimo, prošlogodišnji pobjednički roman, 'Zemlja bez sutona' Marije Andrijašević, dobio je svoje audioizdanje uskoro nakon proglašenja nagrade, a proces nastanka audioromana pratili smo i na tportalu. Pobjedniku ili pobjednici nagrade pripast će i skulptura dizajnera i umjetnika Silvija Vujičića.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je petnaest puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim proglašen roman 'Zemlja bez sutona' autorice Marije Andrijašević u izdanju Frakture.

  • +12
Žiri književne nagrade roman@tportal.hr Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Godinu ranije nagrađen je Želimir Periš za roman 'Mladenka Kostonoga'. Damir Karakaš za roman 'Proslava' u izdanju OceanMora bio je nagrađen 2020. godine dok je 2019. dobitnik književne nagrade tportala bio Nikola Petković za roman 'Put u Gonars' u izdanju Profila. Godine 2018. nagrađena je Dubravka Ugrešić za roman 'Lisica' u izdanju Frakture. Prije nje, 2017., pobijedio je Kristian Novak s romanom 'Ciganin, ali najljepši' (OceanMore). To mu je bio drugi put da je osvojio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman 'Črna mati zemla' (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile i autorice Olja Savičević Ivančević za roman 'Adio kauboju' (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za 'Vrijeme laži' (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman 'Anastasia' (Durieux), Tahir Mujičić za roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete' (AGM), Drago Glamuzina za roman 'Tri' (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak) i Slobodan Šnajder za 'Doba mjedi' (Tim Press, novo izdanje Bodoni).

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal