kerempuh

Otvoreni 47. Dani satire Fadila Hadžića

07.06.2023 u 09:26

Bionic
Reading

Kazališni festival Dani satire Fadila Hadžića otvoren je u utorak navečer u Satiričkom kazalištu Kerempuh predstavom KunstTeatra i Umjetničke organizacije Punctum 'Sloboština Barbie', nastalom po romanu Maše Kolanović i u režiji Natalije Manojlović

"Svakog lipnja ovaj nas jedinstveni festival okuplja kako bismo mogli pogledati najuspješnija ostvarenja protekle sezone te se danas s razlogom smatra najvažnijim teatarskim festivalom satiričkog i komediografskog žanra u regiji", rekla je otvarajući festival ravnateljica Kerempuha Sonja Kovačić.

Dani satire preživjeli su rat i uspjeli opstati u nemogućim vremenima pandemije, podsjetila je napomenuvši da borba za opstanak još traje jer su vremena i dalje izazovna.

Kazalište je, smatra, važan alat za oblikovanje smisla u našim životima, ono nas inspirira i pokreće, otvara prilike za komunikaciju i promjenu perspektive. "Kazalište može i mora mijenjati svijet", poručila je Kovačić.

Na 47. Danima satire Fadila Hadžića bit će izvedeno jedanaest predstava po izboru Željke Udovičić Pleština.

Uz predstavu "Sloboština Barbie", od zagrebačkih produkcija u program su uvrštene i predstava Zagrebačkog kazališta mladih "Ja sam ona koja nisam" Mate Matišića u režiji Paola Magellija, autorski projekt Bobe Jelčića "Sorry" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te koprodukcijska predstava GDK Gavelle i Kerempuha "Kralj Ubu" Alfreda Jarryja u režiji Mirana Kurspahića.

Domaćin festivala, izvest će i predstavu "Tko tu koga? Zona pansiona" Borne Vujčića u režiji Tamare Damjanović.

Iz Splita stižu Playdrama s predstavom "Tako nam Bog pomogao" po motivima knjige Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara, te Hrvatsko narodno kazalište Split s "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić u režiji Marija Kovača.

Od inozemnih kazališta nastupit će SARTR - Sarajevski ratni teatar s predstavom "Moj sin malo sporije hoda" Ivora Martinića u režiji Ivana Plazibata, Narodno pozorište Subotica s monodramom Minje Peković "Bravo za klovna", Hartefakt iz Beograda s predstavom Patrika Lazića "Naš sin" te Narodno pozorište Sombor s autorskom predstavom Andraša Urbana "Ibi The Great" po drami Alfreda Jarryja "Kralj Ubu".

Na kraju festivala tročlani žiri u kojemu su glumica Jasna Bilušić, redateljica Saša Broz i kazališna kritičarka Bojana Radović dodijelit će Veliku nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za najbolja glumačka ostvarenja, nagradu za najbolju režiju te Nagradu "Fadil Hadžić" za najbolji tekst.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada održat će se 21. lipnja, uz koncert Stjepana Jimmyja Stanića & The Boysa.

  • +15
Otvorenje međunarodnog kazališnog festivala, 47. Dana satire Fadila Hadžića Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL