200-TINJAK GOSTIJU

Otvorena Sa(n)jam knjige u Puli

04.12.2009 u 15:19

Bionic
Reading

Argentinsko-kanadski književnik Alberto Manguel otvorio je danas je u pulskome Domu hrvatskih branitelja 15. sajam knjige u Istri na kojem će sudjelovati 200-tinjak gostiju i autora, a održat će se i 66 programa.

S obzirom na sve veće zanimanje za latinskoameričku književnost i kulturu u svijetu, naročito recentnu, vjerujem da će sajam i ove godine pridonijeti uspostavljanju mnogih novih partnerstava i suradnje na literarnom području, rekao je Manguel, ističući da je čitanje važno "kako bismo doznali tko smo".

Ocijenivši kako je je pulski sajam knjige u posljednjih nekoliko godina postao iznimno važan kad je riječ o kulturi, pulski gradonačelnik Boris Miletić je rekao da je 'ženska snaga' sajma knjiga pridonijela da se on, unatoč nedaćama, i ove godine održi.

Najavio je da će Pula taj sajam i dalje podupirati, dodajući da je preuzela obvezu pomoći mu neovisno o gradskom proračunu.

Istarski podžupan Vedran Grubišić rekao je da sajam knjiga predstavlja Istru kao moderno uređenu regiju koja, kako je dodao, "daje čvrst okvir za unapređivanje statusa društva knjige i znanja".

Direktorica sajma Magdalena Vodopija zahvalila je svim prijateljima bez čije se pomoći ta kulturna manifestacija ove godine ne bi mogla održati.

"U petnaest godina zbog sajma je više od 500 autora te oko 300 nakladnika pohodilo ovaj grad", istaknula je Vodopija.

U sklopu sajma knjige u Istri danas je otvoren i Festival dječje knjige "Monte Librić", a dodjela nagrade "Kiklop", kao središnji dio 15. sajma knjige u Istri, bit će 11. prosinca na velikoj pozornici u Domu hrvatskih branitelja.

Trinaest "Kiklopića" dobit će ugledni hrvatski autori, a prof. Aleksandru Flakeru, dobitniku prvog priznanja za životno djelo, bit će uručena nagrada "Kiklop".

Sajam knjiga u Istri traje do 13. prosinca.