'water_diary'

Otvorena je samostalna izložba 'Plutajući' akademske umjetnice Lucije Marin

11.11.2021 u 11:19

Bionic
Reading

Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol

U galeriji 'Idealni grad' u sklopu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad otvorena je samostalna izložba 'Plutajući' akademske umjetnice Lucije Marin. Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol. Lucija Marin predstavila se nizom od devet reljefa i video projekcijom koja je izbor iz svojevrsne online izložbe/video dokumentacije koju Lucija već godinama bilježi, a možete ju pogledati na linku: https://www.instagram.com/water__diary/

O izložbi:

Fascinirana poetikom prirode – valovima koji se kontinuirano dižu formirajući zadivljujuće volumene te obrušavaju i nestaju u vodenoj masi, rijekama koje odražavaju stvaralačku silu prirode i protočnost vremena, ali i jezerima koja svojom statičnošću utjelovljuju mir i potiču na razmišljanje – Lucija Marin oblikuje devet reljefa koji prikazuju različite površine namreškane vode. Reljefi nose naziv 'Sjećanje vode' jer namjera autorice nije imitirati viđeno već utjeloviti doživljeno koristeći vlastita sjećanja, emocije i pohranjene vizualne bilješke. Reljefi prikazuju vodoravna gibanja gušće ili rjeđe nanizanih izmjena konkavnih i konveksnih formi pri čemu se, ovisno o kutu loma oblika, stvaraju blaže ili oštrije izmjene svjetlosti i sjene. Kružne forme reljefa bude simboliku cikličnosti života, asociraju na formu ljudskog oka i simbolički ocrtavaju priziv sjećanja, doživljaja i emocija. Unutarnji apstraktni impuls autorice gradi priču namreškanih površina utemeljenu na sjećanjima i osjećajima kao što kora drveta ili površina zemlje nosi tragove i iskustva prošlih vremena spremna za pohranu bilješki budućih događaja. Boja i tekstura površine vode mijenja se ovisno o okolini i atmosferilijama, a te promjene slijede i radovi čiji doživljaj ovisi o karakteru i osvjetljenju izložbenog prostora, ali i kretanju promatrača. Reljefi smješteni u horizontalni niz ne čine jednu zajedničku površinu već ističu segmente različitih sjećanja i emocija utjelovljenih kroz bogatstvo, raznolikost i sličnost vodenih površina, njihovu kratkotrajnost i nevjerojatnu mogućnost transformacije koja otvara uvijek nove dimenzije percepcije i doživljaja. Djela su nadopunjena video projekcijom snimaka mora, rijeka i jezera koje je Lucija Marin posjetila, snimila i dokumentirala u proteklih nekoliko godina, a koji čine svojevrsnu online izložbu na Instagram profilu 'water_diary'.

Rad Lucije Marin Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

O autorici:

Lucija Marin rođena je 1995. u Zagrebu, gdje je 2014. završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje 2020. diplomira na odsjeku Kiparstva. Glavne tematske preokupacije u radu su joj ready-made instalacije napravljene od otpada te poetičnost vodenih površina koje prikazuje kroz razne medije. Kroz svoje radove propituje utjecaj konzumerizma na okoliš te odnose između kulture, tradicije i zagađenja prirode. Izlagala je na mnogobrojnim grupnim izložbama, od kojih su značajnije 'Drava Art Biennale 2021.' u Galeriji Koprivnica, 'Situacija' u Galeriji Canvas u sklopu 35. Salona mladih, 'Re-Start Experience' u Galeriji SKC u Rijeci, 'Let s Gavranom' u Pučkom otvorenom učilištu M.A. Relković u Novoj Gradišci, te 'Einwegkunststoffkennzeichnungsverordnung' u Galerie Hausgeburt u Stuttgartu. Do sada je imala pet samostalnih izložbi. Živi i stvara u Zagrebu.

Izložba se može razgledati od petka 5. do 23. studenoga 2021. godine, radnim danom od 10,00 do 18,00 sati u Galeriji Idealni grad. Ulaz je besplatan.