U OSIJEK

Otvorena izložba 'Meandri' Julija Knifera

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2014 08:57
  • Objavljeno 02.07.2014 u 23:38
muzej slavonije

muzej slavonije

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

U sklopu Osječkog ljeta kulture u Muzeju Slavonije večeras je otvorena izložba 'Meandri' Julija Knifera, čime se ta institucija uključila u obilježavanje godine toga poznatog osječkog umjetnika, koju je proglasila osječka Umjetnička akademija

Izložena djela posuđena su iz fundusa zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u kojem će na jesen biti postavljena velika retrospektivna izložba Julija Knifera, a osim grafika i reljefa iz 70-ih godina prošlog stoljeća, izložen je i izbor dokumentacije o njemu koji se čuva u Arhivu likovnih umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Izložba je postavljena uz pomoć Ministarstva kulture i grada Osijeka, koji je Muzeju Slavonije osigurao novac za otkup jedne Kniferove grafike koja je također predstavljena na izložbi.

Obnašatelj dužnosti ravnatelja Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković podsjetio je kako se ove godine obilježava 90. obljetnica Kniferova rođenja i 10. godišnjica smrti tog umjetnika kojem je meandar bio trajno nadahnuće kao simbol beskonačnog protjecanja vremena u prostoru.

Rekao je kako je grafika, koja je kupljena za taj muzej bila izložena 1973. godine na 12. umjetničkom bijenalu u Sao Paolu, a sada ostaje u fundusu grafičke zbirke tog muzeja, čime se ponovno nastoji učiniti referentnom.

Otvarajući izložbu, osječki dogradonačelnik Vladimir Ham rekao je kako su "takvi potezi korak bliže u nastojanju da Osijek dobije titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine" jer Kniferovo djelo - ako se bude vrednovalo na pravi način budući da je riječ o svjetski poznatom umjetniku - tome sigurno može pridonijeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!