100. godišnjica rođenja

Otvorena izložba Kožarićevih radova u riječkome MMSU

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2021 15:32
  • Objavljeno 28.04.2021 u 15:29
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci u srijedu je otvorena izložba 'Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji', kojom se obilježava 100. godišnjica rođenja velikog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića

Ravnateljica MMSU Branka Benčić izrazila je zadovoljstvo da muzej može ponovno otvoriti vrata posjetiteljima, nakon završetka razdoblja postroženih epidemioloških mjera u Primorsko-goranskoj županiji. U godini smo u kojoj obilježavamo stotu godišnjicu Kožarićeva rođenja, nadali smo se da će dočekati ovu izložbu, ali je na žalost umro u studenom prošle godine, rekla je Benčić.

'Paradoksalno je da otvaramo izložbu umjetnika koji je slavio život i stalno okupljao ljude oko sebe, u posebnim okolnostima, bez posjetitelja', rekla je. Naime, otvaranje izložbe je, zbog epidemioloških mjera, priređeno samo za predstavnike medija.

Benčić je istaknula da je predstavljeno sedamdesetak Kožarićevih djela iz raznih razdoblja stvaralaštva, i to crteža, skulptura, slika i tkanina. Izložba je ostvarena u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti i obitelji Kožarić. Direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota napomenula je da smo ušli u posljednji tjedan projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Muzej moderne i suvremene umjetnosti bio je vrlo bitan partner u ostvarenju projekta, rekla je i podsjetila da je upravo Kožarićevi rad, Stog sijena na Trgu 128. brigade HV, u siječnju 2020, bio prvi dio programa EPK.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je za travanj bilo priređen bogat program pun događanja u sklopu EPK, ali se nije sve planirano moglo odraditi. Kao što Kožarićevi radovi žive nakon njegove smrti, tako će i brojni programi EPK nastaviti živjeti i nakon završetka projekta i postati vrijedno nasljeđe, ustvrdio je Obersnel. Kustosica izložbe je Kora Girin. Izložba ostaje otvorena do 4. srpnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!