SLAVONSKI BROD

Otvorena izložba fotografija 'Ovce koje piju more' novinara Stanka Ferića

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 29.09.2020 23:00
  • Objavljeno 29.09.2020 u 23:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

U Muzeju brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu, u utorak, 29. rujna, otvorena je izložba fotografija novinara Stanka Ferića pod zvučnim nazivom 'Ovce koje piju more'

Izložba je rezultat intenzivnog istraživanja povijesti i kulturne baštine Kornata, otočja koje se nalazi unutar Šibensko-kninske županije. Fotografije na kojima je ovjekovječena ljepota kornatskog otočja, otočani, flora i fauna rezultat su vještog reportažnog oka Stanka Ferića koji se na Kornate uputio u potrazi za poslom.

Kao i sve što nam je u životu nedovoljno poznato tako su i Kornati u svijesti građana Republike Hrvatske gledani kao nenaseljeno otočje na kojima nerijetko haraju požari, sunce nemilosrdno prži gotovo svaki oblik života (u nedostatku zelenila i nastambi). Vrhunac života predstavljaju ovce koje piju morsku vodu. Tako barem legenda kaže.

  • +15
  • +12

Otvorenje izložbe fotografija 'Ovce koje piju more' novinara Stanka Ferića

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Stanko Ferić se svojim dolaskom i privremenim životom na Kornatima uvjerio u sasvim suprotno. Kornati su itekako naseljeno otočje (preko sto obitelji živi u naseljima), na kojima je uspješno organiziran život. Osim u naseljenost otočja, Ferić se uvjerio da ovce ne piju morsku vodu.

Ferićeve fotografije organizirane u formi diptiha, triptiha i poliptiha istodobno pokazuju prirodne ljepote otočja, njihovu rustičnost i ljupku jednostavnost. Prikazana su naselja i obitelji koje žive u njima, njihovi običaji i način života.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!