UMJETNIČKA NOVOGRADNJA

Zavirite u riječki 'Neboder za ptice' koje će se u njega useljavati spontano

29.02.2020 u 15:09

Bionic
Reading

U Rijeci je predstavljen 'Neboder za ptice' beogradskog umjetnika Vladimira Perića

Ako ste se ikad pitali kako izgleda novogradnja sa 160 ptičjih stanova, odgovor stiže u obliku 'Nebodera za ptice' Vladimira Perića. Neobičan projekt na adresi Spinčićeva 2 u Rijeci zaživio je u sklopu sklopu programskog pravca Doba moći.

'Neboder za ptice' visok je 11 metara, a sagrađen je od drva i metala. Vladimir Perić svoj je rad postavio kao suprotnost nekim riječkim objektima poput Vulkanovog nebodera.

  • +10
Rijeka: Predstavljen “Neboder za ptice” skulptura od drveta i metala sa 160 ptičjih “stanova” Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Izgradnja nebodera za ptice, koji odražava tip gradnje u kojemu stanuju mnogi Riječani, događa se unutar kompleksa Dvorana kulture Joga u svakodnevnom životu te Dharma hostela. Pritom se koriste materijali lokalnih obrtnika, koji su nakon propadanja tvornice naselili prostore Vulkanova naselja. Samoodrživost se ogleda i u odabranoj mikrolokaciji – ptice i pčele koje su za vrijeme aktivnog rada tvornice u velikom broju napustile područje, sada se ponovno vraćaju zbog ustrajna rada na održavanju zelenih površina oko kompleksa Dharma' stoji u najavi projekta koji se otvara 29. veljače u 12 sati u sklopu ciklusa umjetničkih intervencija u javnom prostoru Izvrnuti džep Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, kao dio programa Europske prijestolnice kulture.

Spontano useljavanje ptica događat će se izvan pisanih i nepisanih zakona i uvjeta gostoprimstva, a vrijeme će, kao jedan od najdražih Perićevih materijala, odigrati važnu ulogu u metamorfozi skulpture, tumači se u najavi.