velika obljetnica

Otvoren javni poziv za prijavu filmova na 70. Pulski filmski festival

29.03.2023 u 13:19

Bionic
Reading

Pulski filmski festival raspisao je javni poziv za prijavu filmova u Glavni program koji obuhvaća natjecateljske sekcije Hrvatski film i Hrvatska manjinska koprodukcija

Pulski filmski festival ove godine obilježava svoje jubilarno, 70. izdanje, a održat će se od 15. do 22. srpnja. Organizator Festivala je Javna ustanova Pula Film Festival kojom ravna Tanja Miličić, umjetnički ravnatelj je Danijel Pek, a izbornik filmskih programa Mario Kozina.

Poziv za prijavu filmova u Glavni program 70. Pulskog filmskog festivala odnosi se na natjecateljske sekcije Hrvatski film i Hrvatska manjinska koprodukcija, a otvoren je 29. ožujka i traje do 27. travnja 2023. u ponoć. Pravo prijave imaju svi dugometražni filmovi nastali u 2022. i 2023. godini duži od 60 minuta namijenjeni kinematografskom prikazivanju. O dobitnicima Zlatnih arena odlučivat će peteročlani ocjenjivački sud, a dodijelit će se njih 16 u sekciji Hrvatski film te četiri za filmove iz Hrvatske manjinske koprodukcije.

Umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek izjavio je da Pula postaje festival hrvatskog dugometražnog filma. "Igrani film činit će glavninu programa, a otvoreni smo i za iznimna ostvarenja u dugometražnom animiranom i dokumentarnom filmu".

Pravo prijave u sekciju Hrvatski film imaju dugometražni filmovi nastali u potpunosti u hrvatskoj produkciji, većinske hrvatske produkcije i manjinske hrvatske koprodukcije u kojima je udio sudjelovanja hrvatskih filmskih umjetnika veći od 50 posto.

Hrvatska manjinska koprodukcija podrazumijeva dugometražne igrane filmove koji se mogu kvalificirati kao službene manjinske hrvatske koprodukcije prema odredbama Konvencije Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji (revidirana) i/ili važećim bilateralnim koprodukcijskim sporazumima koje je Republika Hrvatska sklopila s drugim zemljama.

Filmovi se prijavljuju putem online obrasca na mrežnoj stranici Pulskog filmskog festivala. Filmove mogu prijaviti producenti, redatelji i nacionalna filmska tijela koja imaju pravo i ovlaštenje za zastupanje i prijavljivanje filmova. Na službenoj stranici Festivala dostupan je Pravilnik, Statut te formular Prijavnice.