šesto izdanje

Otvoren 6. Porto Etno Festival u Rijeci

09.06.2022 u 22:51

Bionic
Reading

Porto Etno Festival, manifestacija posvećena svjetskoj glazbi i gastronomiji, otvorena je u četvrtak u svom šestom izdanju koncertom Amire Medunjanin u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci

Festival je startao u sklopu programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci, a namjera je promovirati etno glazbu raznih krajeva, kao i glazbu koja se oslanja na tradicionalnu. Uz to, predstavlja se gastronomija naroda raznih podneblja, kao element kulture.

Festival je nastupom otvorila Amira Medunjanin, interpretarorica tradicionalne bosanske glazbe, prvenstveno sevdaha. No, ona izvodi i osuvremenjene inačice tradicionalne glazbe, ali i druge glazbene standarde. Pratio ju je 'kućni bend' festivala Porto Etno Orkestar, predvođen Zoranom Majstorovićem.

Drugog dana festivala, 10. lipnja, nastupit će sastav nazvan Rijeka's Music Expats, sastavljen od glazbenika iz Jordana, Španjolske, Azerbajdžana, Irana i Turske. Zajedničko im je da djeluju i rade u Rijeci. Poseban gost te večeri je Ahmet Baran, turski virtuoz na qanunu, arapskom žičanom instrumentu.

Predstavnici nacionalnih manjina koji djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji u subotu, 11. lipnja, će predstaviti svoje gastro-specijalitete. Sav prihod od prodaje porcija jela namijenjen je organizaciji UNICEF, za podršku djeci i obiteljima Ukrajine.

Posjetiteljima će se ponuditi jela iz Makedonije, Italije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Trinidada i Tobaga, Slovenije, Filipina, Ukrajine, Češke, Albanije, Srbije, Rusije, Kanade te romske kuharice.

Predstavnici manjina će, usporedno s predstavljanjem jela, izvoditi i svoju glazbu te plesove. Programi druga dva dana festivala predviđeni su na Trgu Riječke rezolucije.