28. i 29. lipnja

Otvaranje 15. festivala Perforacije

28.06.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Premijerom predstave Ane Kreitmeyer Priprema za sadašnje počinje 15. festival Perforacije. Predstava se bavi izazovima koje klimatska kriza postavlja pred nas, a na programu je danas i sutra, 28. i 29. lipnja na terasi krova Centra za mlade Ribnjak s početkom u 21:30 sati

Predstava je realizirana u koprodukciji festivala Perforacije i Mreže izvedbenih umjetnosti udruge Domino te u okviu rezidencijalnog programa Scena Ribnjak u suradnji sa Centrom mladih Ribnjak, stoji u najavi.

U diskurzivnom programu Perforacija održat će se okrugli stol Performans i svakodnevica (ponuda i potražnja), koji će moderirati Juraj Šantorić u 17 sati u Booksi. Uvjeti rada, prilike za mlade, okolnosti djelovanja nezavisne scene, aktivizam i otpor, institucionalizacija,, performativnost u svakodnevici - neke su od tema o kojima će razgovarati Šantorić s umjetnicama Ksenijom Kordić i Miom Štark.

Perforacije ovih dana zagrebačkoj publici nude i nekoliko izvrsnih gostovanja od kojih se posebno ističe predstava  MandićCirkus, Bojana Jablanovca i Via negative, u kojoj igra slovenski prvak drame Marko Mandić. Domaćoj publici je već poznat po suradnjama s brojnim redateljima i umjetnicima, uključujući Ivicu Buljana i Senku Bulić. MandićCirkus na rasporedu je 1. srpnja u 21 sat u Kazalištu Kerempuh. Predstava MandićCirkus živi je muzej svih glumačkih kreacija od početka Mandićeve karijere u razdoblju 1996. – 2021. U intimnom  kontaktu s publikom, Mandić kanalizira svojim tijelom sve što je stvorio od početka svoje kazališne karijere, uključujući sve što je ikada izveo, svirao, vrištao, recitirao, pjevao, oznojio, internalizirao ili izbacio. 

Još jedno međunarodno gostovanje koje se ne propušta je predstava Krize slovenskog redatelja Žige Divjaka. Predstava govori o različitim krizama, bilo osobnim, egzistencijalnim, političkim, kao i najvećoj krizi u povijesti čovječanstva - ekološkoj krizi. Potaknuti ekstremnim okolnostima kriza, Žiga Divjak i njegov tim u predstavi istražuju ljudsku sposobnost suradnje i potrebu ponovnog otkrivanja jedinstva s prirodom. Predstava je premijerno izvedena na Bitefu, a zagrebačka će je publika moći vidjeti u Zagrebačkom plesnom centru 30. lipnja u 20 sati.

Osim u Zagrebu, program festivala Perforacije gostuje u Dubrovniku 29.6.2023., u Rijeci 2.7.2023. i u Koprivnici 21.9.2023., a zagrebačke lokacije održavanja programa su: Medika, Pogon Jedinstvo, Zagrebački plesni centar, Kerempuh, Centar mladih Ribnjak, Booksa, Zagrebački Velesajam i razni javni gradski prostori.