galerija sc

Otvara se izložba 'Promjenjivo stanje stvari' Andree Taraš

26.04.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Otvorenje izložbe 'Promjenjivo stanje stvari' autorice Andree Taraš održat će se 28. travnja u Galeriji SC s početkom u 19 sati, a bit će otvorena do 6. svibnja

U svojoj ambijentalnoj video instalaciji "Promjenjivo stanje stvari", Andrea Taraš propituje relativnu prirodu stvarnosti, odnosno, relacije prostora i mjesta, stvarnog i virtualnog te njihova začudna pretapanja.

"Akcijom konstrukcije efemernih objekata konceptualno preispituje se sama srž skulpture, ali i relativizira proces umjetničkog stvaranja. Autorica potom dokumentira i projicira snimke na određenim mjestima unutar galerijskog prostora gdje fizički reinterpretira te objekte. Ponavlja se postupak njihovog konstruiranja i dekonstruiranja. Objekti se tako umnožavaju i postoje istovremeno u različitim stanjima sastavljenosti, a sama skulptorska kompozicija kao cjelina uključuje stvarne objekte i one prikazane slikom u virtualnom prostoru.

Autorica koju vidimo na projekcijama stvara u međuprostoru aludirajući na trenutak kad je spavač svjestan svojih snova, ispitujući tako kreativni potencijal skrivenih procesa razmišljanja. Sastavljeni objekti aluzija su na fenomen interobjekta – nemogućeg spoja različitih predmeta mogućih samo u kognitivnom procijepima snovima, čime autorica naglašava krhku strukturu stvarnost. Ambijent upotpunjuju audio snimke prepričanih fragmenata snova koji povezuju stvarnost i fikciju", napisala je u predgovoru kustosica Jelena Šimundić Bendić.

Andrea Taraš diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti 2022. godine na Nastavničkom odsjeku kiparskog usmjerenja u klasi izv. prof. art. Vlaste Žanić. Tijekom diplomskog studija pohađa Restartovu školu dokumentarnog filma te radi u području montaže, animacije i 3D oblikovanja. Sudjelovala je na više skupnih izložbi (Široko oko, Grisia Youth, Tabula Rasa, VGA02 itd). U svom umjetničkom radu istražuje relativnost i nestalnost stvarnosti u kojoj se nalazi, koristeći se u tom procesu dekonstrukcijom vlastite predodžbe korištenih medija.