28. travnja - 15. svibnja

Izložba 'El Shatt zbjeg i Zid Mediteran' Helene Klakočar u Splitu

26.04.2023 u 12:22

Bionic
Reading

Izložba slikarice i crtačice stripova Helene Klakočar 'El Shatt zbjeg i Zid Mediteran' otvara se u petak, 28. travnja u izložbenom prostoru Loggia Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu

Kustos izložbe Ivan Marušić istaknuo je da se albumi Helene Klakočar bave važnim temama, ali izbjegavaju ideološko dociranje i izraz su autoričine iskrenosti i neiscrpne znatiželje.

"Helena Klakočar paradigmatski je primjer onoga što cijenim u stripu, talent koji se ne zadovoljava osvojenim, uvijek nova i drugačija, nemirna kao more", napisao je u predgovoru izložbe Marušić.

​Autorica je odabrala temu El Shatta potaknuta poviješću obitelji s majčine strane u kojoj je šestero članova za vrijeme II. svjetskog rata bilo u tom zbjegu, a kako je navela u tekstu u povodu izložbe, glavni junak knjige o El Shattu majčin brat, novinar i pisac Gojko Borić koji živi u Kölnu​.

"Zašto se vraćam toj temi? Željela sam prenijeti sjećanja i osjećaje tih ljudi strah, neizvjesnost, razočaranje, ali i prihvaćanje, buđenje nove snage i entuzijazma​", napisala je autorica.

Helena Klakočar diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je samostalno i grupno na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu, a gostovala je i na umjetničkim festivalima po Europi. Osvojila je specijalnu nagradu radija France-Info i time postala jedna od malobrojnih autorica dosad nagrađenih na tom najvećem festivalu stripa. U Hrvatskoj je tiskano pet njezinih knjiga, a zadnja El Shatt/fragmenti je tiskana pri Umjetničkoj organizaciji Javni prostor.

Izložba, koju organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU) Split i Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, ostat će otvorena do 15. svibnja.