RENESANSNI ODMETNIK

Otkriveno još jedno nepoznato Caravaggiovo djelo

20.06.2011 u 10:46

Bionic
Reading

Slika koja prema procjeni stručnjaka datira s početka 17. stoljeća, pronađena u privatnoj zbirci kolekcionara iz Velike Britanije, nepoznato je djelo renesansnog umjetnika Caravaggia, smatraju stručnjaci

Dosad nepoznata slika, koju stručnjaci pripisuju Caravaggiu, otkrivena je u privatnoj zbirci nepoznatog kolekcionara iz Velike Britanije. Ulje na platnu prikazuje Svetog Augustina te prema analizi povjesničara umjetnosti, spada u Caravaggiovu zrelu fazu stvaralaštva. Nastalo je oko 1600. godine kada je imao približno 28 godina. Njegov je stil tada karakterizirao snažan pokret i emocionalna ekspresivnost. Njegov je stil tada karakterizirao snažan pokret i emocionalna ekspresivnost.

Sebastian Schütze, profesor povijesti umjetnosti na Bečkom sveučilištu djelo je nazvao značajnim otkrićem. 'Kod slike koja je izgledala kao rad nekog anonimnog renesansnog umjetnika, restauracija je otkrila kvalitetu remek-djela', kazao je.

Iako u lošem stanju, potencijal djela otkrio je Clovis Whitfield, engleski povjesničar umjetnosti i posrednik umjetninama, prenosi Guardian. Istraživanje podrijetla slike stručnjake je odvelo do Vincenza Giustinianija, Caravaggiova najpoznatijeg mecene.

Caravaggio je vodio turbulentan život. Bio je poznat po svojoj teškoj naravi i sklonosti porocima te je osuđen zbog umorstva mladića. Umro je 1610. u Porto Ercoleu, obalnom gradu u Toskani u 39. godini.

Trailer dokumentarnog filma o životu i smrti Caravaggia