POTVRDILA REVIZIJA

Otkriven stvarni dug riječkog HNK-a

30.12.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Smjenom uprave HNK-a Ivana pl. Zajca u rujnu utvrđeno je postojanje najmanje 840.000 kuna obaveza prema potpisanim ugovorima o autorskom radu. Bojazan da će ukupne, dosad neprikazane obveze kazališta biti znatno veće pokazala se opravdanom. Stvarni dug je 4,2 milijuna kuna

Prema pisanju portala Rijeka danas, u izvještaju Ureda za unutarnju reviziju Grada Rijeke do 31. kolovoza 2014. evidentiran je ukupni dug riječkog HNK od 4.247.956,00 kuna. Revizijom je također otkriveno i da je s bivšim ravnateljem riječke Opere Ozrenom Prohićem sklopljen ugovor o autorskom radu za obavljanje poslova 'umjetničkog vođenja ansambla Opere', što je protivno Zakonu o kazalištu i Statutu riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca.

Podsjetimo, uvidom nove uprave HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci u dio sklopljenih ugovora o autorskom radu te započetom financijskom analizom poslovanja bivše uprave, utvrđeno je da postoji najmanje 840.000 kuna obaveza koje nisu prikazivane u proteklim izvješćima o poslovanju kazališta.

Nova je uprava s rezultatima analize upoznala Kazališno vijeće Grad Rijeka, kao osnivač kazališta, odmah je postupio sukladno Naputku o otkrivanju, postupanju i izvješćivanju o nepravilnostima u upravljanju sredstvima proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika, odnosno, gradonačelnik je o slučaju obavijestio Ministarstvo financija te je započet postupak nadzora.

Gradsko vijeće pokreće opoziv Kazališnog vijeća!

Kazališno vijeće koje na prijedlog intendanta usvaja financijske planove, godišnje obračune te prati financijsko poslovanje, u sedam godina mandata bivše uprave nikada nije utvrdilo bilo kakvu odgovornost tadašnje intendantice niti se oglasilo po pitanju nedostavljanja financijskih izvještaja Gradskom vijeću iako su po tom pitanju bili prozivani po medijima ali i u Gradskom vijeću.

Gradski vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić stoga smatra kako je sazrio trenutak za pokretanje procedure za smjenom članova Kazališnog vijeća što će najvjerojatnije i učiniti na idućoj sjednici Gradskog vijeća.