Damir Karakaš

Osvojite roman 'Proslava'

20.05.2020 u 15:58

Bionic
Reading

Damir Karakaš dobitnik je 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman, a priznanje mu je donijela knjiga 'Proslava', objavljena u izdanju OceanMora

Nakon velikog uspjeha s romanom 'Sjećanje šume', s kojim je 2017. također ušao u finale književne nagrade tportala, Damir Karakaš u proljeće 2019. objavio je roman 'Proslava', u izdanju Naklade OceanMore, a koja je opisala knjigu kao 'napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje, ali putovanje na kojemu pak kao da sve stoji'.

Karakaš se, kao i ranijim svojim djelima, opet pozabavio svojim zavičajem, Likom, vraćajući se među tamošnje 'sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise'. 'U širokom vremenskom luku romana kraj jednoga rata nagoviješta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promjenu pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja, zgusnutog u pjesničkoj slici onkraj prostora i vremena', navode iz OceanMora.

'Proslava', koju je kritika ocijenila, među ostalim, 'mračnim opojnim štivom ličkog literarnog čarobnjaka' koje 'odašilje jezu šumskih ponora', otvara se epizodom 'Kuća'. U njoj Mijo, odbjegli ustaški vojnik, nakon rata iz šume nadgleda rodno selo i vreba priliku da se napokon vrati obitelji, djeci i ženi. Mijo je i u središtu ostale tri epizode, odnosno poglavlja romana, koja se zadržavaju u Lici, ali skaču iz jednog vremena u drugo, pokrivajući period dva svjetska rata. Po jednoj od njih roman nosi i ime, a ona govori o zabavi povodom uspostave NDH, kamo uz glavnog junaka odlaze njegova djevojka Drenka te njen brat Rude, dok je posljednja, 'Otac', vjerojatno najmučnija. Donosi priču o Mijinom ocu koji je, kako bi preživjeli zimu, prisiljen svoga oca, Mijinog djeda, ostaviti u planini, što je, kako je autor objasnio u jednom intervjuu, inačica lapota, mitskog običaja senicida u Srbiji, ubijanje roditelja ili starijih članova obitelji, onda kada njihovo izdržavanje postane prevelik teret.

'Želio sam, prije svega, ući u labirinte svijesti nekoga tko može biti istovremeno krvnik i žrtva. To je i povijesno štivo, i ljubavni roman, i roman o surovom životu, i prirodi, ali svakako i knjiga upozorenja, ili kako je jedan kritičar dobro primijetio, analiza toga kako fašizam raste na tlu neukosti', kaže nam Karakaš, dodajući da je roman 'Proslava' nastajao godinama - 'cijedio' ga je i brusio tako da svaka rečenica bude na svom mjestu.

'Pokušao sam na sto i nešto stranica ispričati tri generacije i dva rata, što se čini nemogućim, ali Faulkner je govorio kako književnost i jest pokušaj da se postigne nemoguće. U kompozicijskoj osnovi roman sam zamislio tako da mu više ne možeš dodati, ne samo neki dio, nego nijednu riječ. Kad bih pisao, uvijek bih imao osjećaj da ulazim u spilju u kojoj su demoni, i kako imam malo municije, a to je i inače povezano s mojim načinom pisanja, da riječima bude usko, a mislima široko, dakle svaki metak mora pogoditi točno u srce demona', kaže.

  • +7
Damir Karakaš Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Za 'Proslavu' je, kaže, primio puno filmskih ponuda, ali na koncu se odlučio za Brunu Ankovića, kojemu će to biti dugometražni igrani prvijenac. Scenarij je napisala Jelena Paljan, koja potpisuje i scenarij za film 'Trešnje' Dubravke Turić, temeljen na motivima kratke priče Olje Savičević Ivančević te prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu (2017.). Prema tom scenariju nastao je i strip-album 'Ljeto' Danijela Žeželja.

Čitateljima tportala darujemo tri primjerka romana 'Proslava', a dobitnici su Vanja Klobučar, Željka Capuder i Iva Ivanković. Nagrade će biti poslane na kućne adrese dobitnika.