nagradnjače

Osvojite knjige 'Igra skrivača' i 'U vodu'

29.06.2017 u 12:40

Bionic
Reading

Čitateljima tportala darujemo knjige koje oduševljavaju svojom pričom, likovima i atmosferom!

Linda Green  - Igra skrivača

  • Linda Green je britanska književnica i novinarka koja se proslavila pisanjem psiholoških romana.
  • Posljednji u nizu njezinih romana je triler Igra skrivača kojim otvara bolnu temu gubitka djeteta, kakvu smo susreli već u romanu Djevojčica u crvenom kaputu.
  • Priča koja započinje posve bezazlenom igrom pretvorit će se u noćnu moru iz koje je gotovo nemoguće probuditi se.
  • Čitatelje i kritiku prije svega je oduševilo pripovijedanje, uvjerljivost likova i iskrenost emocija u ovoj psihološkoj drami, kakvu samo nadareni pisci mogu napisati.

Ako ćemo 2016. nazvati godinom u kojoj su bestseleri prepoznatljivi s imenicom 'djevojka' u naslovu, za ovu  2017. možemo reći da se tematski zasigurno usidrila u područje koje problematizira nestanak i otmice djeteta. Roman Igra skrivača priča je o majci, djetetu i otimačici, optuživanju, krivnji, boli i nadi.

A sve je krenulo gotovo idilično. Jedno prekrasno poslijepodne četverogodišnjakinja i njezina majka krate vrijeme igrom skrivača. Zaklopljene majčine oči bit će presudne. Naivna dječja igra odjednom će završiti, a nakon otvaranja očiju, pred majkom će se stvoriti svijet u kojem njezine djevojčice više –nema.

 Iako će vam autorica u startu otkriti krivca, istovremeno će vješto preokrenuti točku gledišta i smjestiti je ni manje ni više nego – kod otimača. Odvodi čitatelja na putovanje na kojem nam pričaju majka i otimačica i uspješno upravlja njegovim osjećajima. Riječ je o realističnoj priči koja plaši više od konvencionalnih trilera: među recima ove knjige vlada nepregledan strah i strepnja pred onim što ima stići.

Policija, mediji i Lisina obitelj misle da znaju tko je oteo Ellu. No, što ako u pitanju nije stranac? Što ako su otimači sigurni da rade ispravno? Bi li bilo bolje za djevojčicu da se nikad ni ne pronađe?

Vrhunski ispripovijedana, istodobno zastrašujuća i nepredvidljiva, knjiga je to koja iskreno progovara o noćnoj mori svakog roditelja – otmici djeteta. 

Paula Hawkins - U vodu

  • Autorica bestselera New York Timesa i globalnog književnog fenomena Djevojka u vlaku vraća se s novim romanom U vodu koji je najavljen kao psihološki triler.
  • Djevojka u vlaku prodala se u nevjerojatnih 20 milijuna primjeraka diljem svijeta, a prema knjizi je snimljen istoimeni film.
  • U vodu je briljantni psihološki roman koji progovara o varljivosti osjećaja i sjećanja, kao i o razornom utjecaju prošlosti na sadašnjost.
  • Roman se odlikuje izvanredno nadarenim pripovijedanjem, kao i spisateljičinim razumijevanjem dubokih ljudskih emocija kojim je osvojila milijune čitatelja pri samom izlasku knjige.

Autorica Paula Hawkins ponosno je istaknula da se nije htjela nadovezati na prethodni uspjeh i da je htjela napisati nešto sasvim drugačije. Čini se da je taj recept uspješan, jer se pomama za knjigom upalila i prije samog izlaska knjige na tržište i još uvijek – ne jenjava!

Svojim je prvi romanom učinila nešto nevjerojatnopoharala je sve liste najčitanijih knjiga i dobila status majstorice psiholoških zapleta zajedno s Gillian Flynn.

Sam uvod u roman je poprilično šokantan: čitatelj može naslutiti da je  na dnu rijeke pronađen leš žene. Samohranu majku pronašli su mrtvu u rijeci koja teče kroz gradić. Ranije tog ljeta, osjetljiva tinejdžerica dočekala je istu sudbinu. Njih dvije nisu prve žene koje su umrle u tim tamnim vodama, ali njihove smrti uznemirile su rijeku i njezinu povijest i iskopale davno potopljene tajne.

Iza utopljenice ostala je usamljena petnaestogodišnja kći. Bez oca i majke, i sad bez ijednog prijatelja, našla se na skrbi majčine sestre Jules, koja se nakon dužeg vremena vraća u svoj rodni grad nakon samoubojstva svoje sestre od koje se udaljila. Preuzima brigu nad svojom nećakinjom i kućom koja je uznemiruje, podsjeća na prošlost i na duboko zakopane tajne. Jules ne može vjerovati da je njezina sestra, koja je bila strastvena plivačica, počinila samoubojstvo skokom s litice u vodu. 

Roman je pisan iz više različitih perspektiva, što stvara efekt slaganja puzlli, koje je potrebno pažljivo i mudro spojiti u konačnu 'sliku'. Svako poglavlje i svaki narator donosi novo svjetlo na ono što smo u tom trenutku mislili i podrazumijevali.

U trenutku kad pomislite da ste pohvatali sve konce ove priče, samo ste zagrebli površinu. U ovom fikcionalnom gradu Beckfordu svatko ima tajne, a što dublje krenete u potragu za njima, to je vjerojatnije da ćete se izgubiti u mraku. 

Stoga, ovaj će triler opovrgnuti sve vaše pretpostavke o žanru za koji ste mislili da sve znate. Preostaje nam malo se strpjeti, a onda uroniti U vodu, roman koji mnogo obećava!

Čitateljima tportala darujemo po jedan primjerak knjige Paula Hawkins - 'U vodu' i Linda Green  - 'Igra skrivača', a dobitnici su Ivana Roca (Paula Hawkins - U vodu) i Vanda Haim (Linda Green  - Igra skrivača).