OTVOREN NATJEČAJ

Organ Vida traži najbolje fotografije na temu refleksije

01.04.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Otvoren je natječaj za 6. Međunarodni festival fotografije Organ Vida, o čijim će finalistima odlučivati istaknuti predstavnici svjetske i domaće fotografske scene

Međunarodni festival fotografije Organ Vida, koji će ove godine imati svoje šesto izdanje, pokrenuo je međunarodni natječaj za suvremenu dokumentarnu fotografiju na temu refleksije. Natječaj traje od 30. ožujka do 25. svibnja 2014., a finalisti natječaja izlagat će krajem rujna na velikoj izložbi koja čini okosnicu festivala. Lauba – kuća za ljude i umjetnost centralna je festivalska lokacija i mjesto održavanja ovogodišnje izložbe koja će za razliku od dosadašnjih trajati dva tjedna.

O najboljim projektima odlučuje posebno jaki žiri kojega čini šest eminentnih imena svjetske i domaće fotografske scene. Vodeća nizozemska edukatorica Corinne Noordenbos, nagrađivani švedski fotograf i bivši član najprestižnije svjetske fotografske agencije Magnum Kent Klich, urednica fotografije u Financial Times Weekend časopisu Emma Bowkett, istaknuti britanski fotograf George Georgiou, fotografkinja i profesorica na njujorškom International Center of Photography Irina Rozovsky te nagrađivana domaća fotografkinja i snimateljica Ana Opalić odlučit će o najboljima.

Tema natječaja koja će se problematizirati i unutar cjelokupnog festivalskog programa su refleksije, a obuhvaća polje umjetničke dokumentarne fotografije. Refleksije su značajan izvor znanja, spoznaja i razumijevanja sebe i svijeta. Budući da se svijet u kojem živimo danas suočava s ogromnim promjenama praćenima etičkim i ekonomskim izazovima, želimo potaknuti fotografe da se s njima suoče, i da ih promišljaju, odnosno reflektiraju medijem fotografije.

Žiri će početkom srpnja proglasiti deset finalista i pet pohvaljenih autora koji će svoje projekte izložiti na završnoj izložbi tijekom trajanja festivala te će biti objavljeni u festivalskom katalogu.

U žiri nam iz Nizozemske stiže utjecajna edukatorica Corinne Noordenbos, pročelnica odsjeka za fotografiju na Royal Academy of Art u Haagu čija fotografska karijera počinje 1974. godine, i od tada su njeni radovi izlagani na nizu internacionalnih izložbi te objavljivani u velikom broju kataloga, knjiga i časopisa.

U žiriju će sjediti i istaknuti britanski fotograf George Georgiou najpoznatiji po svojim fotografskim projektima o istočnoj Europi, posebice Srbiji, Grčkoj i Turskoj gdje je živio deset godina. Njegova djela iz tog perioda nagrađena su nagradom British Journal of Photography za projekt iz 2010. godine, dobitnik je dviju World Press Photo nagrada iz 2003. i 2005. godine, a za svoj projekt Istanbul Bombs iz 2004. godine nagrađen je prvom nagradom na Pictures of the Year International natječaju. Georgiou je 2011. godine predstavljen na velikoj međunarodnoj izložbi New Photography koja se svake godine održava u njujorškoj MOMA-i.

Irina Rozovsky, rođena u Moskvi i odrasla u SAD-u, do sada je osvojila preko 15 međunarodnih nagrada za svoj rad. Fotografije su joj objavljivane u časopisima The New York Times, American Photo Magazine, The New Yorker Photo Booth, Zeit Online i mnogim drugima, a trenutno predaje pri International Center of Photography u New Yorku.

Švedski fotograf Kent Klich dobitnik je niza nagrada za svoja djela u filmu, fotografiji, knjigama i izložbama, uključujući i projekte na području ljudskih prava i društvenih pitanja. U prestižnoj svjetskoj fotografskoj agenciji Magnum radio je od 1998. do 2002. godine. Njegovi najbitniji projekti su Children of Ceausescu, gdje je fotografirao razvoj HIV-a među rumunjskom djecom te The Book of Beth i Picture imperfect, serija fotografija o švedskoj prostitutki i ovisnici koju je fotografirao u rasponu od deset godina.

Domaća članica žirija 6. Organa Vida je fotografkinja i snimateljica Ana Opalić koja samostalno izlaže od 1991. godine. Na izložbi Hrvatska fotografija ’97 nagrađena je kao najbolja mlada fotografkinja. Zajedno s Borisom Cvjetanovićem predstavljala je Hrvatsku na 50. Venecijanskom bijenalu. Fotografije joj se nalaze u mnogim kolekcijama domaćih i stranih muzeja, te u nekoliko privatnih zbirki.

Žiriju će se priključiti i britanska fotografkinja i edukatorica Emma Bowkett koja trenutno radi kao urednica fotografije u Financial Times Weekend časopisu. Nakon diplome na britanskom Sveučilištu Goldsmiths (London) gdje je jedno vrijeme i predavala, praksu je odradila u Victoria&Albert muzeju.

Organ Vida, međunarodni festival suvremene fotografije, godišnji je festival koji je od svojeg osnutka 2009. godine usmjeren na promoviranje i istraživanje današnje fotografske prakse, u Hrvatskoj i na međunarodnoj sceni. Platforma kojom Organ Vida povezuje umjetnike, institucije, udruženja i kolektive obuhvaća preko 80 zemalja svijeta. Na festivalu se dosada predstavilo preko 150 autora iz cijeloga svijeta. Osim velike izložbe fotografija finalista natječaja, u sklopu festivala održavaju se i popratni sadržaji; predavanja, konferencije, paneli, predavanja umjetnika (artists talk), kreativne radionice, predstavljanja suradnika, koncerti.