NASLIJEDILA MUTIJA

Operna diva na čelu poznatog glazbenog festivala

30.09.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Malo je ličnosti u svijetu klasične glazbe koje generiraju toliko pažnje kao mezzosopranistica Cecilia Bartoli. U iščekivanju novog albuma 'Sospiri' za izdavačku kuću Decca, Cecilia Bartoli imenovana je novom umjetničkom direktoricom festivala Salzburg Whitsun, koji služi kao uskršnji uvod u poznati ljetni festival. Na toj će funkciji naslijediti dirigenta Riccarda Mutija

Iako je relativno rijetka praksa da pjevači preuzimaju vodstvo nad umjetničkim projektima (iznimka je Placido Domingo koji ravna opernim kućama u Los Angelesu i Washingtonu), imenovanje Cecilije Bartoli nije nimalo začuđujuće. Kao interpretkinja istaknula se hrabrim otkrivanjem mahom zaboravljenog baroknog repertoara. Upravo je njen posljednji projekt 'Sacrificium', koji je predstavila i hrvatskoj publici u koncertnoj dvorani Lisinski, iznio posve nepoznati 18-stoljetni repertoar kastrata.

Od 1988. godine kada je Herbert von Karajan otkrio mladu pjevačicu, Cecilia Bartoli je mnogo puta nastupala na salzburškom festivalu, a njen mandat 2012. godine započinje amblematskom baroknom operom, Handelovom 'Giulio Cesare'.