NA PERISTILU

Opera 'Rigoletto' otvara 65. Splitsko ljeto

09.07.2019 u 20:10

Bionic
Reading

Operom 'Rigoletto' Giuseppea Verdija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića te u režiji Dražena Siriščevića, na Peristilu će 14. srpnja biti otvoreno jubilarno 65. Splitsko ljeto

'Nastojali smo ove godine, u povodu 65. godišnjice ovog veličanstvenog festivala koje obožavaju građani Splita i svi Dalmatinci i gosti, da jedno dobro klasično operno djelo otvori tu manifestaciju', rekao je intendant splitskog HNK i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan na konferenciji za novinare u splitskom HNK-u. Po njegovim riječima, napravljen je iskorak tako 'da smo operu prilagodili Peristilu a ne Peristil izvedbi opere'.

'Mislim da će se u redateljskoj koncepciji i u glazbenoj izvedbi dokazati da Peristil i velike klasične opere mogu zajedno ruku pod ruku', kazao je Šestan.

Redatelj Siriščević je istaknuo kako ova predstava Rigoletta na Splitskom ljetu pokušava odgovoriti na pitanja koja stoljećima muče naraštaje: Koliko vrijedi ljudska žrtva? Vrijedi li se žrtvovati, odreći se svoga života i predati ga za život drugog?

Dirigent predstave Lipanović je istaknuo kako je Peristil primjeren prostor za tako veliku operu kao što je Rigoletto. 'Na Peristilu je akustika savršena, mi volimo reći da se osjećamo kao i u kazalištu', kazao je Lipanović. Po njegovom tumačenju, na Peristilu će biti prikazan jedan suvremeni Rigoletto, ali, kako je naglasio, 'sa svim tradicijama koje postoje u tako jednoj značajnoj operi'.