ARHITEKTURA BORILIŠTA

Olimpijske igre u Londonu – prve Igre 'za ponijeti'

18.04.2012 u 09:00

Bionic
Reading

U organizaciji Veleposlanstva Velike Britanije u Zagrebu, u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održano je zanimljivo predstavljanje arhitektonskih zahvata u Londonu izvedenih povodom predstojećih Olimpijskih igara, čiji je naglasak na održivosti i mogućnosti 'reciklaže' sportskih objekata za potrebe budućih manifestacija

Od trojice stručnjaka čije je sudjelovanje najavljeno pojavila su se dvojica arhitekata: Damon Lavelle iz tvrtke Populous koja se bavi dizajnom sportskih objekata te Jim Heverin iz svjetski poznatog arhitektonskog ureda Zaha Hadid, koji je vodio projekt izgradnje centra za vodene sportove (Aquatics Centre) u Olimpijskom parku. Nažalost, izostao je Duncan Innes, izvršni direktor London Legacy Corporationa, gradske tvrtke zadužene za transformaciju istočnog Londona u urbani park nakon Olimpijskih igara. Njegovo izlaganje je trebalo pokriti područje javnih radova i pretvaranja Olimpijskog parka u urbano naselje sa 8.000 stanova i savršeno riješenim javnim prijevozom i infrastrukturom, no o tome detaljnije nekom drugom prilikom.

Igre u brojkama

-203 zemlje
-17.800 sportaša
-25.000 novinara
-8 milijuna ulaznica u prodaji
-200 hektara zemljišta na kojem su izgrađeni objekti
-200 sveukupno izgrađenih objekata (stalnih i privremenih)
-9,3 milijuna funti javnih investicija
-1.500 dobavljača samo iz Velike Britanije
-46.000 zaposlenih na svim projektima (uključujući izgradnju infrastrukture)

Nakon što je novi britanski veleposlanik David Slinn poželio dobrodošlicu prisutnima, uglavnom predstavnicima stručne javnosti, Lavelle je predstavio ranija dostignuća svoje tvrtke poput obnovljenog Wembleyja, stadiona Emirates ili Olimpijskog stadiona u Sydneyju. Tvrtka koju predstavlja, inače, trenutno je vrlo angažirana i oko zimskih OI u Sočiju 2014. te Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018, a neka od rješenja primijenjena u Londonu doslovce će se preseliti u Rusiju kad za to dođe vrijeme.

Održivi razvoj u fokusu

Sva londonska rješenja mogu se podvesti pod zajednički nazivnik održivosti. Naime, tek će tri objekta građena za ovu olimpijadu – dvorana za biciklizam, centar za vodene sportove i olimpijski stadion – ostati nakon Igara na istom mjestu, u identičnom ili nešto promijenjenom obliku. Sve ostalo – tribine, podloge za borilišta i zidovi dvorana – bit će rastavljeno i vraćeno dobavljačima da bi se moglo upotrijebiti za neku drugu, sličnu manifestaciju. Dakako, dvorane poput North Greenwich Arene ili ExCeLa, koje su ranije služile za sajamske, glazbene i druge priredbe, vratit će se svojoj osnovnoj funkciji, čime je ušteđeno oko 200 milijuna funti.

Posebno dojmljiv dio Lavelleove prezentacije ticao se Horse Guards Paradea, poznate lokacije u samom središtu političkog života Londona nedaleko od Buckinghamske palače, pored koje će biti izgrađen privremeni stadion za odbojku na pijesku sa zanimljivim, kutnim dizajnom tribina 'urezanim' u okolni prostor.

Slično rješenje nudi i arena u kojoj će se održavati natjecanja u streličarstvu, čiju je izgradnju Lavelle opisao kao poseban izazov jer je preduvjet za natjecanja u tom sportu to da natjecatelji ne budu izloženi sunčevim zrakama. Problem su riješili tako što su iskoristili već izgrađenu zgradu međunarodnog press centra kao svojevrstan štit protiv sunca. Olimpijski stadion posebna je priča – njegov kapacitet se prema potrebi može smanjiti s maksimalnog (80 tisuća) na 25 tisuća posjetitelja. Stadion je, inače, izgrađen od 42 posto recikliranih materijala.

Kad je riječ o Aquatics Centreu, u pitanju je objekt koji je, kako kaže voditelj projekta Jim Heverin, nasušno potreban Londonu, kojemu nedostaje velikih bazena za građanstvo, pa je dobro što će biti iskorišten i nakon Igara. Riječ je o vizualno iznimno atraktivnom objektu u obliku broda, s dva privremena krila koja će biti uklonjena nakon natjecanja. Kao i Olimpijski stadion, njegov kapacitet će varirati od 2.500 do 17.500 posjetitelja, a dodatna je zanimljivost da zbog krova padajućeg, krilnog oblika gledatelji na višim razinama neće moći vidjeti gledatelje na susjednoj tribini, već isključivo događanja u bazenu.

Heverin je istaknuo da se projekt temeljito promijenio od inicijalne ideje zbog brojnih čimbenika, poput uštede na materijalima ili utjecaja prirodnog svjetla na HD televizijske prijenose. Ipak, bilo je i kontroverzi poput one zbog odabira materijala za krov – mnogi su prigovarali zbog korištenja crvenog cedra iz brazilskih kišnih šuma, što je ponešto narušilo ekološku ravnotežu 'zelenog' koncepta Igara.

Koncept urbanog planiranja istočnog Londona detaljnije je predstavljen i na međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina, koja se održava u Zagrebu u utorak 17. i srijedu 18. travnja, a na kojoj je Velika Britanija zemlja partner. Također, u Hrvatsku je stigla izložba Olimpijski park, a njegova maketa bit će prikazana u većim hrvatskim gradovima.

Izgradnja London Aquatic Centrea