PREMIJRA U ZAJCU

Borba za preživljavanje u Rijeci: Andonis Foniadakis predstavio baletno-plesnu predstavu 'Plamteća voda'

27.07.2020 u 23:15

Bionic
Reading

Slavni koreograf i dramaturg Andonis Foniadakis predstavio je Rijeci svoju 'Plamteću vodu' u HNK Ivana pl. Zajca

Baletno-plesna predstava 'Plamteća voda' glasovitog koreografa Andonisa Foniadakisa izvedena je premijerno u HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak u sklopu programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 – EPK. Foniadakis je i dramaturg ove predstave.

  • +25
'Plamteća voda' Andonisa Foniadakisa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako je u najavi naveo, predstava je dobila ime 'Plamteća voda' prije nego ju je počeo pripremati. Taj spoj suprotnosti je bio polazište za stvaranje predstave o nesigurnosti i nestabilnosti čovječanstva i borbi za preživljavanje, kazao je Foniadakis.

U autorskom timu su skladatelj Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis & CO. te kostimograf Anastasios Soforoniou.

Nastupili su članice i članovi riječkoga Baleta Emanuel Amuchastegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Laura Orlić, Carlos Huerta Pardo, Tilman Patzak, Morgan Perez, Nicola Prato, Tea Rušin, Ali Tabbouch i Svebor Zgurić.

Andonis Foniadakis je rođen na Kreti, školovao se na državnoj plesnoj školi u Ateni i školi Maurice Bejart Rudra u Lausanni. Kao plesač je surađivao s brojnim svjetski uglednim koreografijam, a kao koreograf s ansamblima iz Grčke, Novog Zelanda, Berna, Geneve, Sydneya, Walesa i Brazila, s plesnim skupinama Marthe Graham, Gauthier, Dansgroep iz Amsterdama i mnogim drugima.

Bio je koreograf u trima operama, dobitnik je talijanske nagrade Danza&Danza kao najbolji koreograf 2012. te nagrade za najbolju koreografiju Društva grčkih dramskih i glazbenih kritičara 2018. Djelovao je kao umjetnički ravnatelj Grčkog nacionalnog baleta 2016. /2017., bavi se baletnom pedagogijom i gostuje širom Europe sa svojom plesnom kompanijom Apotosoma.