na mljetu

'Odisejevo utočište': Poziv mladim piscima i prevoditeljima na rezidenciju

29.10.2019 u 12:00

Bionic
Reading

Poziv piscima, pjesnicima i prevoditeljima za sudjelovanje u projektu međunarodne mreže književnih rezidencija 'Odisejevo utočište - Ulysses' Shelter', koju vodi izdavačka kuća Sandorf iz Zagreba, otvoren je do 9. studenoga

Drugi ciklus projekta književnih rezidencija 'Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter' pokrenut je uz potporu programa Creative Europe Europske unije te u suradnji s općinom Mljet i Nacionalnim parkom Mljet, kao i međunarodnim partnerima iz Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije, a do 9. studenog otvoren je poziv za tri hrvatska sudionika međunarodnog programa književnih rezidencija. Projekt i mreža rezidencija namijenjeni su mladim piscima (proza i/ili poezija) i književnim prevoditeljima u dobi do 40 godina.

U prvoj godini projekta fokus je bio na mlade, ali već prepoznate pjesnike i pjesnikinje iz Grčke, Hrvatske i Slovenije – od prosinca 2018. do rujna 2019. dvanaest mladih pjesnika i pjesnikinja provelo je po tri tjedna na svim lokacijama uključenima u projekt – na Mljetu, u Ljubljani i u Larisi u Grčkoj. Program rezidencija bio je popraćen nizom događanja za lokalnu publiku (čitanja poezije, radionice pisanja), kao i neformalnim druženjima s pjesnicima i pjesnikinjama.

U drugoj fazi projekta književnih rezidencija 'Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter' mreži rezidencija su se, uz prošlogodišnje sudionike Sandorf (Hrvatska), Thraka publishing (Grčka) i Društvo slovenskih pisaca (Slovenija) priključila i dva nova partnera, Udruženje Krokodil (Srbija) i Literature Across Frontiers (Velika Britanija).

Program književnih rezidencija odvijat će se na otoku Mljetu (Hrvatska), u Ljubljani (Slovenija), u Larisi (Grčka), u Beogradu (Srbija) te na nekoliko lokacija u Walesu (UK). Program rezidencija, čiji je naglasak na transnacionalnoj mobilnosti i razvoju publike, omogućit će mladim piscima i prevoditeljima da rade, nastupaju i predstave se unutar dva različita društvena i kulturna konteksta. U proketu će sudjelovati ukupno 15 izabranih rezidenata iz 5 europskih država partnera, po tri iz svake zemlje. Birat će ih stručni žiri.

Rezidencije će omogućiti nove prilike za ostvarenje kontakata s drugim autorima, prevoditeljima, urednicima, izdavačima, predstavnicima različitih književnih organizacija i publike iz svih zemalja uključenih u projekt. Rezidencije će biti obogaćene popratnim programom koji sadrži različite književne aktivnosti namijenjene lokalnim ciljanim skupinama.