dobitnik u rujnu

Odabrano šest finalista V.B.Z.-ove književne nagrade

09.07.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Žiri za dodjelu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman u 2021. u drugom krugu selekcije odabrao je šest finalista, a dobitnik nagrade bit će objavljen u rujnu na Vrisku, sajmu knjiga i festivalu autora u Rijeci, priopćeno je iz V.B.Z.-a

Za V.B.Z.-ovu nagradu, koja se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kuna, zaprimljena su 142 rukopisa pod šifrom.

Članovi V.B.Z.-ova žirija Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš, najprije su odabrali 12 polufinalista, među kojima su u drugom krugu selekcije odabrali šest romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.

U finale su tako ušli romani prijavljeni pod naslovima "Huk ptičice", "Da vrag zna gdje će slomiti nogu", "I ako predugo gledaš u ruševine", "Na tom Zvrku, jedan krug", "Vražja trobojnica" i "Jedno proljeće".

Nagrada se dodjeljuje 17. put i dosad su je dobili brojni poznati pisci, ali i autori koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni. U posljednje dvije godine, ističu iz V.B.Z.-a dosadašnji dobitnici nagrade "Katarina, Velika i Mala" Olje Knežević i "Divljakuša" Marine Šur Puhlovski objavljeni su i na engleskom jeziku, nedavno je "Brdo" Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a pripremaju se i još neki prijevodi pobjedničkih romana.

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2020. godine dobili su Josip Mlakić za roman "Živi i mrtvi", Marinko Koščec za "Wonderland" i Jelena Marković za "Escajg za teletinu", Davor Špišić za "Koljivo", Nura Bazdulj Hubijar za "Kad je bio juli" te Hrvoje Šalković za "Pravi se da ovo nisi vidio".

U tom su razdoblju nagrađeni i Svjetlana Gjoni za "Nula nemo", Predrag Crnković za "Beograd za pokojnike", Dragan Pavelić za "Proljeće u Karolinentalu", Aleksandar Novaković, za roman "Vođa", Ankica Tomić za "Naročito ljeti" i Ivica Prtenjača za roman "Brdo".

Marina Vujčić nagradu je dobila za roman "Susjed", Lada Vukić za roman "Specijalna potreba" i Ivica Ivanišević za roman "Knjiga žalbe", Marina Šur Puhlovski za roman "Divljakuša", Olja Knežević za roman "Katarina, Velika i Mala" te Žarko Jovanovski za roman "Pizzeria Europa".