david cornwell

Od upale pluća u 89. godini preminuo slavni autor špijunskih romana John le Carre

14.12.2020 u 06:32

Bionic
Reading

Britanski autor špijunskih romana David Cornwell, poznatiji pod literarnim pseudonimom John le Carre, umro je u subotu u dobi od 89 godina od upale pluća, potvrdio je u nedjelju navečer njegov agent. Le Carre se proslavio špijunskim romanima za koje je građu crpio u stvarnom životu špijuna u vrijeme Hladnog rata a treći roman "Špijun koji se sklonio u zavjetrinu" postao je bestseller širom svijeta

Agent Jonny Geller opisao ga je kao "neupitnog diva engleske književnosti. Obilježio je doba Hladnog rata a u desetljećima nakon njegova završetka neustrašivo se suprotstavljao strukturama moći".

Izgubio sam "mentora, inspiraciju i, što je najvažnije, prijatelja. Ljudi poput njega prava su rijetkost", istaknuo je Geller.

Pisac je umro od upale pluća a njegova obitelj zahvalila se na angažmanuu bolnici u Cornwallu, izrazivši u priopćenju "duboku žalost zbog njegove smrti".

"Iza Davida ostaju njegova voljena žena Jane, s kojom je u braku bio gotovo 50 godina, i sinovi Nicholas, Timothy, Stephen i Simon", navodi se u priopćenju.

Cornwell je rođen 1931. godine u Dorsetu a studirao je u Bernu i u Oxfordu. 

Za vrijeme Hladnog rata radio u obavještajnoj službi a prvi roman "Poziv za umrlog" objavio je 1961. godine pod pseudonimom.

Kasnije je istupio iz špijunske službe i posvetio se pisanju. Njegov opus obuhvaća 25 romana, uključujući slavni "Dečko, dama, kralj, špijun" i "Brižni vrtlar" po kojima su snimljeni i filmovi.

Središnji je lik njegovih romana superšpijun George Smiley koji je izgubio sve iluzije o svom poslu i teško se nosi s njegovom okrutnom svakodnevnicom. Nedaće ga prate i u privatnom životu, nakon što ga je prevarila žena.   

Pad Željezne zavjese promijenio je perspektivu Le Carrea, okrenuvši ga temama poput trgovine oružjem, spletki farmaceutskih tvrtki, rata protiv terorizma i ruske mafije.