DO KRAJA TRAVNJA

Od 'Isijavanja' do 'Lolite': Kubrickovi kultni filmovi u zagrebačkoj Kinoteci

17.04.2018 u 09:43

Bionic
Reading

Do kraja travnja Kinoteka fokus svog kino-programa stavlja na opus američkog filmskog redatelja, scenarista i producenta Stanleyja Kubricka, poznatog po nizu hvaljenih i kontroverznih filmova, različitim žanrovima, pomnom biranju tema, ali i tehničkoj perfekciji. Ovotjedni repertoar donosi neke od njegovih najpoznatijih naslova – 'Full Metal Jacket', 'Isijavanje', 'Lolitu' i 'Barryja Lyndona'.

'Full Metal Jacket' je ratna drama Stanleyja Kubricka iz 1987. temeljena na romanu Gustava Hasforda, a prikazuje se 17. travnja. Naslov filma se odnosi na vrstu naoružanja koje koriste strijelci iz pješadije. Film prikazuje grupu američkih marinaca koji vode urbane bitke u Vijetnamskom ratu. Egzistencijalna konfuzija i tjeskoba počinje u kampu za obučavanje, s krvavim ishodom prije odlaska u Vijetnam.

Remek-djelo modernog horora, prozvano 'prvim epskim hororom' u povijesti filma 'Isijavanje' (1980.), s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi, nastaje po scenariju Stephena Kinga i Stanleya Kubricka, u vrijeme kad je Kubricka već pratila reputacija jednog od najprovokativnijih i najintelektualnijih redatelja svoga vremena. Ovaj klasik horor žanra koji izaziva jezu i opsjeda gledatelja dugo nakon što završi njegov posljednji kadar prikazuje se 18. travnja.

Kubrickova 'Lolita' iz 1962., filmska adaptacija poznate novele ruskog pisca Vladimira Nabokova, jedan je od njegovih najkontroverznijih filmova, a u Kinoteci se prikazuje 19. travnja. Humbert Humbert (Mason) profesor je književnosti i dolazi u gradić Ramsdale u New Hampshireu gdje namjerava provesti ljeto prije nego što ode raditi na koledž. U potrazi za smještajem dolazi do pansiona čija je vlasnica Charlotte Haze (Winters). Unatoč njenom nagovaranju Humbert nije siguran želi li ostati u pansionu, ali nakon jednog pogleda na Dolores (Lyon), Humbert se predomišlja.

'Barry Lyndon' na programu je 21. travnja. Riječ je o impresivnoj ekranizaciji romana britanskog pisca Williama Makepeacea Thackerayja. Ovaj monumentalni, po mnogočemu jedinstven film kroz sudbinu Redmonda Barryja na svojstven način predstavlja poznatiredateljev mikrokozmos u kojem su ljudi tek nemoćni akteri kojima upravljaju nepoznate sile. Nakon što je prijevarom otjeran iz rodnog mjesta, mladi Barry (R. O’Neal) prijavi se u vojsku te postaje jedan od sudionika Sedmogodišnjeg rata. Ratne strahote navedu Barryja da dezertira i pronađe lagodniji način života. Neko vrijeme provodi kao kockar, a kad upozna lijepu lady Lyndon (M. Berenson), njegov se život naizgled bitno promijeni na bolje. Sve dok Barry ne shvati kako željenu materijalnu sigurnost može postići samo ako pribavi plemićku titulu.