15 OSOBA I USTANOVA

Gradska skupština: Potvrđeni dobitnici Nagrade grada Zagreba, oporbi nejasni kriteriji

28.04.2022 u 16:28

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je većinom glasova prihvatila prijedlog o dodjeli Nagrade grada Zagreba, no oporbene stranke zamjerile su vladajućima da su se pri odabiru kandidata vodile nejasnim kriterijima.

Nagrada Grada Zagreba dodijelit će se za 15 osoba ili ustanova, za postignuća iz različitih područja.

Prema odluci koju je usvojila skupštinska većina, među dobitnicima je nekoliko ustanova, Ambulanta za liječenje boli KBC-a Zagreba, Udruge ZAMISLI i Sve za nju, te pojedincima, među kojima je feministička aktivistica, konzultantica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle, redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Ivan Petrović i drugi.

No, zastupnici oporbenih stranaka, Domovinskog pokreta i HDZ-a ocijenili su da su kriteriji za stavljanje na listu predloženih kandidata nejasni.

HDZ-ov zastupnik Mislav Herman istaknuo je kako na listu nije uvršten Drago Prgomet, kao kandidat KBC-a Zagreb i vrhunski stručnjak u svom području, upitavši je li jedini razlog tome što je Prgomet član HDZ-a.

Članica Odbora za javna priznanja Jelena Miloš odgovorila je da se njegova prijava smatrala kvalitetnom i ne spori njegovu stručnost. Međutim, rekla je, među tom i brojnim drugim kvalitetnim prijavama, Odbor se odlučio za profesora FER-a Petrovića koji je u prijavi istaknuo znanstvenu izvrsnost, međunarodnu suradnju i doprinos zajednici.

Peternel: Hribar je ideološki provokator, djelovao je protuhrvatski

Negodovanja oporbe izazvao je i prijedlog imenovanja Hrvoja Hribara, bivšeg ravnatelja HAVC-a, na mjesto ravnatelja Kulturno informativnog centra (KIC), i prije nego što je o njemu Skupština stigla raspraviti.

Zastupnik Domovinskog pokret Igor Peternel ocijenio je problematičnim potencijalno imenovanje Hribara za ravnatelja KIC-a, ocijenivši da je on 'ideološki provokator' koji je na bivšoj poziciji 'djelovao protuhrvatski'.

“Hribar je najobičniji ideološki provokator koji je HAVC-om upravljao na potpuno neprihvatljiv način i financirao ideološki neprihvatljive stvari”, izjavio je Peternel medijima. Kaže da je to imenovanje “skandalozno”, ali i problematična iz aspekata nepotpune natječajne dokumentacije. Dodao je da “zeleno komunalna vlast” reciklira bivše kadrove.

Peternel je na konferenciji za medije ugostio i saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića, bivšeg ministra kulture, koji je ustvrdio da je Hribarovo imenovanje rezultat “strateškog dogovora” između ministrice kulture i medije Nine Obuljen Koržinek i gradonačelnika Tomaševića.

Gradska skupština je u četvrtak, uz ostalo, donijela i odluku o podnošenju peticija i prijedloga građana. Po njoj, građanima se pruža mogućnost da samo s jedan posto prikupljenih potpisa, stave neku temu na skupštinski dnevni red. Međutim, gradska vlast je u namjeri olakšavanja građanskih inicijativa naišla na zakonsku prepreku kojom se propisuje da Skupština mora raspravljati o prijedlogu građani koji skupi najmanje 10 posto potpisa, pa su u odluku ugradili mogućnost Skupštine da raspravlja o prijedlozima s manje potpore, ali ne i obvezu.

Prihvaćena je i Pariška deklaracija kojom je Zagreb postao jedan od gradova koji je iskazao namjeru poduzet konkretne mjere za ograničavanje globalnog klimatskog zagrijavanja.