ubrzat će se rad na postavu

Obuljen Koržinek: Zadar dobio jedinstven prostor za prezentaciju bogate zbirke

03.09.2021 u 15:52

Bionic
Reading

Zadar je dobio jedinstven prostor u kojemu će moći prezentirati bogatu zbirku današnjega Narodnog muzeja, rekla je u petak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nakon sastanka s gradonačelnikom Brankom Dukićem i županom Božidarom Longinom

Ministrica je posjetila Državni arhiv, Konzervatorski odjel, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju i novoobnovljenu Providurovu palaču.

'Zadar je završetkom ovih brojnih zgrada dobio jedinstveni prostor u kojem će moći prezentirati bogatu zbirku današnjeg Narodnog muzeja. S obzirom na različite koncepcije koje su se prezentirale proteklih godina, a u svjetlu novog Zakona o muzejima, koji je otvorio mogućnost suvremenijeg načina upravljanja muzejima, danas smo poslušali stavove vezane uz budućnost izložbenih djelatnosti koje će se odvijati u ovim prostorima', rekla je ministrica.

Dodala je da će se uz pomoć Hrvatskog muzejskog vijeća i stručnjaka Ministarstva kulture, ali i drugih matičnih muzeja, ubrzati rad na postavu koji će biti prezentiran, a onda će se dalje donositi odluke.

'Sve su opcije otvorene, ambicija Grada Zadra je da osnuje poseban gradski muzej, a mogućnost je i da ustanova Narodni muzej ima zajedničke osnivače, i Grad i Županiju, ili da se određene zbirke odvoje. Odluka će u prvom redu ovisiti o dogovoru Grada Zadra i Zadarske županije', ustvrdila je ministrica. Župan Božidar Longin dodao je da će nakon završetka obnove Providurove palače rijetko tko imati takav prostor za predstavljanje kulturne baštine te otkrio da će s gradonačelnikom Brankom Dukićem dogovoriti o najboljem načinu na koji će se to prezentirati.

'Grad je jasno iznosio svoje stavove - želimo da ovaj prostor bude središte kulture', rekao je zadarski gradonačelnik te dodao da će u suradnji sa Županijom i Ministarstvom kulture i medija krenuti u realizaciju postava. 'Vjerujem da će prije ili poslije to postati Muzej Grada Zadra, ali to je proces koji će trajati i u kojem će biti potrebno oformiti cijeli ovaj kompleks kako bi postao dnevni boravak naših građana', poručio je Dukić.